maanantai 2. huhtikuuta 2018

Panosta ja pihistä: lattiamateriaalit

Olen miettinyt jo pidempään panosta - pihistä tekstin kirjoittamista. Olen luonteeltani hyvin suunnitelmallinen ja harkitseva. Tykkään puntaroida eri ratkaisuja, etenkin järkevyyden kannalta. Tässä tekstissä paneudutaan lattiamateriaaleihin ja mihin itse halusimme panostaa ja missä taas pääsimme hiukan pihistämään omassa hirsitalossamme.

Varmaan tässä välissä täytyy tunnustaa, että mun perheessä on aina rakastettu puumateriaaleja. Ja mun isä on tehnyt elämäntyökseen upeita parkettilattioita. Ei liene siis yllättävää, mihin meillä panostettiin... Tarviisikohan mun edes kirjoittaa tätä tekstiä enää pidemmälle..?


PANOSTA: 


Parketti


Parketti on mielestäni ehdoton valinta isoihin oleskelutiloihin ja makuuhuoneisiin. Laadukas lattia heijastaa arvokkuutta koko taloon. Parketin valinta me tehtiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa talosuunnittelua, enkä ole itseasiassa kirjoitellut siitä juurikaan tänne blogin puolelle. Meille tuli 1-sauvainen tammiparketti kaikkiin makuuhuoneisiin, käytävään ja olohuoneeseen. 


Parketilla on mukava ja pehmeä kävellä kun vertaa esimerkiksi kivilattiaan. Parketti on erittäin pitkäikäinen ja sen voi tarvittaessa hioa ja lakata uudelleen. Ainakaan meidän tammiparkettiin ei ole tullut pahemmin käytön jälkiä ainakaan vielä, mutta toki siihen tulee helpommin elämisen jälkiä kuin esimerkiksi laminaattiin. 


Luonnonkivilaatta


Me valittiin eteiseen 30x60 graniittilaatta. Meillä oli tuhottomat hankaluudet eteisen laatan valinnassa. Kierrettiin kaikki mahdollisesti laattakaupat ja löydettiin yksi kiva laatta, mutta sitä ei sitten yllättäen ollutkaan enää saatavilla.

Taisi olla niin, että Niko ehdotti graniittilaattaa. Siinä vaiheessa oltiin tietysti jo päätetty panostaa parkettiin ja olin hiukan kauhuissani jo toisesta "panosta"-kategoriaan kuuluvasta lattiamateriaalista.


Otin järjen käteen ja laskelmoin, että meidän reilun 10 neliön eteisen lattiamateriaalivalinnoilla voimme säästää tai hävitä muutamia satasia riippuen valitsemmeko luonnonkivilaatan vai jonkin edullisemman vaihtoehdon. Tietysti joka asiassa tällaisia kompromisseja ei ole järkevää tehdä. 

Tässä tapauksessa mielestämme kannatti, sillä etuovesta tulee asteltua sisään jokaikinen päivä, joten lattian tulee miellyttää silmää ja etenkin olla kulutusta kestävä! 


PIHISTÄ:


Lattialaatta


Kodinhoitohuoneessa päästiin pihistämään. Valittiin edullinen, tarjouksessa ollut 30x30 laatta. Kodinhoitohuone on 14 neliötä, joten siinäkin olisi muutamalla satasella saanut paljon arvokkaamman lattian, mutta johonkin piti vetää raja. Eikä kodinhoitohuoneen lattia ole yhtä kovalla rasituksella kuin eteisen lattia. Lisäksi tarjouslaatta oli tosi nätti, niin miksipä ei!


Yhteenvetona voisin ajatella kirjoittaneeni itseni syvälle suohon perustelujeni kanssa. Mutta eikö se niin ole, että oma koti rakennetaan itseä ja omaa tulevaisuuden viihtymistä varten? Mun mielestä isojen ja paljon käytössä olevien tilojen lattiamateriaaleihin on järkevää panostaa.

Voisin vielä tähän loppuun kertoa hauskan jutun mun lapsuudesta. Vanhempani rakensivat meille mökkiä vanhasta hirsirungosta. Sain itse päättää ja ostaa omilla säästöilläni lattiamateriaalin mun omaan huoneeseen. En yhtään muista monta markkaa mulla oli säästössä, mutta jotenkin onnistuin ostamaan oman lattiamateriaalin (ehkä mua huijatiin jotenkin :D)...

No kuitenkin, halusin ehdottomasti silloin laminaatin. Punertavan sellaisen. Musta tuli siis onnellinen laminaattilattian omistaja. Alakouluikäisenä oli mahtavaa, kun sain tiputella tavaroita rauhassa lattialle ilman naarmujen tulemisen pelkoa! Pian kuitenkin tajusin, että lattia oli ihan tavattoman kylmä... Olihan mua varoiteltu kylmyydestä, kun yläkerrassa ei ollut lattialämmitystä. Omapäisenä en tietysti ollut ottanut asiaa kuuleviin korviini.

Siitä lähtien olen ollut puulattian kannattaja ja sillä linjalla jatketaan!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!