keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Mitä autotallille kuuluu?


Havahduin tässä kevään korvalla, etten ole avannut suutani autotallin tämän hetken tilanteesta eli lähinnä siitä missä sen valmiusasteen kanssa mennään. Hankaluuksia on ollut, mutta on siellä edistystäkin tapahtunut. Käytetään tämä teksti siis autotallin rakentamisen tilannepäivitykseen!Autotallin havainnekuva
Mehän tehtiin sikäli hiukan erikoinen ratkaisu autotallin rakentamistavan kanssa. Päätettiin lähes lennosta, että rakennetaan 100 neliön autotalli, autokatoksella, samaan sysäykseen talon kanssa. Piirrettiin paperille millainen autotalli tarvitaan ja laitettiin tilaus vetämään.

Pohdinnan alla oli, millainen hirsipaksuus olisi meidän autotalliin kaikken sopivin. Taloon valittiin hiukan paksumpi 230 mm hirsi, mutta oli selvää ettei talli tulisi yhtä paksusta hirrestä. 

Vaihtoehtoina meillä oli 
 1. Perus omakotitalon hirsi, jolloin ei tarvitse lisäeristystä. 
 2. Ohut hirsi lisäeristyksen kanssa 
 3. Runkorakenteinen autotalli hirsipaneloinnilla. 

Jokin hätiköity päätös tuli tehtyä ja valittiin talliin 88 mm hirsi ja päätettiin tehdä siihen 150mm lisäeritys. Näin tallista tulisi todella lämmin ja vähän energiaa kuluttava rakennus. Emme kuitenkaan ajatelleet, kuinka suuri homma lisäerityksen teossa olisi. Onko kenellekään käynyt samalla tavalla, että rakentamisen alkumetreillä sitä ajattelee tekevänsä kaikki mahdolliset hommat samalla ja sitten huomaakin, ettei suunnitelma ollut niin täydellinen..?

Jälkikäteen ajateltuna en enää (itseni puolesta voin ainakin puhua) valitsisi kyseistä ratkaisua. Lopputulos tulee varmasti olemaan hyvä. Siitä ei ole epäilystä. Mutta todella paljon helpommalla olisi päästy, kun olisi suosiolla tehty tallikin esim 134 tai 202 mm paksulla hirrellä, niin olisi säästynyt monelta säädöltä. Hartiapankkirakentajana tulee joskus sorruttua oman työpanoksen aliarviointiin, eli koska se on ns.ilmaista työtä niin kyllähän sitä jonkun säästön eteen tekee sitten viikkotolkulla enempi töitä... Runkorakenteinenkin talli olisi ajallisesti varmaan valmistunut nopeammin...


Lisäeristämisen takia jouduttiin tietysti laittamaan kipsilevyt seiniin (hirsi itsessään on hyvinkin paloturvallinen!!), päätettiin vielä laittaa tuplalevytys. Ja luonnollisesti autotallin kattoon tulee aina kaksinkertainen kipsilevy. Tosiaan, kun neliöitä talliin mahtuu 100 niin kaiken tämän ylimääräisen homman piipertely on ottanut oman aikansa. Aikaa siihen tulee menemään vielä tulevaisuudessakin!

Tälllä hetkellä seinät on levytetty kahteen kerrokseen. Voin kertoa, ettei ollut riemulla rajaa, kun saatiin viimeinenkin levy seinään! Jotenkin autotallin kanssa kaikki on ollut sellaista pakkopullaa, että hermoja kiristää aina jo ajatuskin sen rakentamisesta. Viime viikonloppuna saatiin kuitenkin energiasysäys ja hommaa oikeasti eteenpäin!

Yläpohjan villat puhallettiin lokakuussa ja sisäkatossa näkyy edelleen ilmansulkupaperi ja lautakoolaukset eli katon levytystä ei ole vielä aloitettu. Sanonta "hyvin suunnilteltu on puoliksi tehty" pitää tässä tapauksessa kutinsa. Olisi ollut enemmän kuin fiksua pohtia toteutustapaa enemmän niin meillä saattaisi olla jo valmis autotalli käytössä! Murehtimalla ei kuitenkaan saavuta mitään, ja hyvä lopputulos on kuitenkin itselleen tehdessä se kaikkein tärkein asia.Toiveissa olisi saada autotallin sisätyöt valmiiksi ennenkuin aloitellaan pihatöitä. Saa nähdä onnistutaanko! Pitäkäähän meille peukkuja :DKissojen näköalapaikka styroxpaalien päällä aamutakin päällä :)


Lisää autotallin rakenteluun liittyviä tekstejä 

3 kommenttia:

 1. Moi! Jotenkin googlen kautta päädyin lukemaan blogiasi ja jäin ihan täysin koukkuun! :D Piti aloittaa ihan ensimmäisestä postauksesta ja luin melkein kolmeen asti yöllä kun ei malttanut jättää kesken... :D Meillä ollut hirsitaloprojekti suunnitelmissa ja samoin kuin teilläkin, ollaan päädytty lamellihirteen, talomme tulee metsän ja pellon keskelle mäen päälle, neliöitä tämän hetken pohjassa jota tuskin muutetaan, on 249. Ei myöskään pidetä valkoisesta ollenkaan(paitsi katoissa sallittakoon..), maalämpö tai hakelämmitys vesikiertoisella lattialämmityksellä ollut ajatuksissa.. paljon yhtäläisyyksiä löysin kirjoituksistasi mitä olin itsekin miettinyt. Ollaan kaikenlaisia suunnitelmia ja laskemia tehty, mutta kustannusten arvioiminen on melko hankalaa ! Osaisitko ollenkaan arvioida mitä kaikki tuli maksamaan edes suurinpiirtein? tai eri osat? Itse pystytään tekemään paljon, jos vaan aikaa saadaan järjestymään. Maanrakennus ja sähkötyöt tehdään itse kokonaan mutta varmaan samat kuin teilläkin otetaan ammattilaisilta, kuten lvi työt ja valmiin rungon pystytys hirsipaketin yhteyteen. Kiitos oli mukava lukea! Hieno koti tuli teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä että kyselen hintaa tai vinkkiä, koska meillä rakentamisen esteenä on enää kustannusten pelko. Pystytäänkö maksamaan talolainaa, jääkö rahaa enää muuhun, nousevatko lainaerät yli 1000:een euroon kuussa.... kaikkea tulee mietittyä. Olen itse arvioinut että varmaan menisi 300 000 ainakin tähän mutta kuinka paljon pystymme säästämään huolellisella suunnittelulla, vertaamisella ja itse tehden.. arviointia hankaloittaa se, että itse tosiaan tehdään maanrak. ja sähkötyöt, ja koneet ja laitteet löytyy itseltä ja molemmat osaamme ajaa kaivuria sekä tehdä sähköjä ja vähän jotain rakennellakin vaikkei talon rakentamisesta ole haluakaan:D vaikeaa ! Varsinkin miehelle täytyisi olla kaikki luvut paperilla jotta saisin hänetkin hyppäämään tähän rakennusintoon mukaan..

   Poista
  2. Moikka ja aurinkoista viikonloppua! Oho, aikamoinen saavutus! Kiitos sulle, ja tietysti kiva, että lukeminen on koukuttanut :D Rakennuspaikka kuulostaa mahtavalta. Voin sanoa, että on siinä etunsa, kun asuu mäen päällä :) Ei paljoo sadevedet kiusaa!
   Teillehän on tulossa ihan kunnon talo! Mutta mikäs siinä, etenkin kun itse tekee paljon niin kannattaa toki tehdä sen verran iso, että pärjää hyvin. Kiva, että valkoisen "vihaajia" löytyy muualtakin :D Meillä tuli kans katot valkolakattuna ja väliovissa piti kans antaa periksi. Muun väriset oli aika hintavia ja olis kestänyt ikuisuus odotella niitä :) Pääsit varmaan jo sinne mun lämmitysjärjestelmä-tekstiin saakka. Meilläkin oli vaikka mitä mielessä lämmityksen suhteen. Hakesysteemi on kyllä suht edullinen investointi kun verrataan maalämpöön. Mutta on siinä oma työnsä. Itse oltiin hyvinhyvin tyytyväisiä, että luovuttiin meidän puukattila-ajatuksesta,vaikka ei sekään kauhean vaivalloiselta kuulostanut alkuun. Mutta kyllä sitä pitkähkön raksarupeaman jälkeen arvostaa helppoutta lämmityksessä. Meillähän on vesi-ilmalämpöpumpppu, vesikiertoinen lattialämpö, aurinkokeräinvaraus (hybridi lämminvesivaraaja) ja iso leivinuuni. Musta toi leivinuuni on ihan paras lisälämmittäjä. Sitä voi talvella lämmittää vaikka joka päivä, ja säästää sähkössä. Ja jos laiskottaa niin vilppi hoitaa :D Eli kannattaa miettiä tarkoin, minkä lämmitysjärjestelmän ottaa, ettei aja itseään hirveään lämmitysrumbaan....

   Hmm. Kustannuspuoli on toki aina aika hankala aihe... Pankkien kanssa saa kyllä varmaan neuvoteltua aika kivasti noita kuukausieriä. Toisaalta itse ajattelen, että nyt on "hyvä" aika maksaa niin paljon kuin talous kestää kun korot on niin maltilliset. Ja toki velaton elämä houkuttelee... Maanrakennustöiden tekeminen itse säästää kyllä tosi paljon, eli se on teillä kyllä iso bonus! Missäpäin te asutte? En oikein uskalla ottaa kommenttikentässä kauhean vahvasti kantaa tuohon kysymykseen sen tarkemmin. Mun yhteystiedot löytyy tuolta etusivun oikeasta palkista. Soittele, laita sähköpostia tai viestiä niin mietitään yhdessä enempi!

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!