perjantai 20. huhtikuuta 2018

Home- ja sisäilmaongelmat Suomessa OSA I
Tunnetko jonkun sisäilmasta sairastuneen, homeelle herkistyneen tai monikemikaaliyliherkkyydestä kärsivän?

Lähes varmasti jokainen vastaa "kyllä". On aivan arkipäivää kuulla jonkun ihmisen kärsivän jostain edellämainitusta asiasta. Arviolta 800 000 ihmistä altistuu Suomessa päivittäin homeelle ja kosteusongelmille! Ihan järkyttävää, eikö?

Oletko sinä kenties yksi altistuvista?

Eduskunnan vuonna 2012 tehdyn arvion mukaan merkittäviä home- ja kosteusvaurioita esiintyy 7-10% pien- ja rivitaloissa, 12-18% kouluissa ja päiväkodeissa sekä 20-26% hoitolaitoksissa kerrosalasta. Tämä tarkoittaa käytännössä, että merkittävästi vaurioituneissa pien- ja rivitaloissa asuu 221 000- 443 000 ihmistä. Merkittävästi vaurioituneissa kouluissa ja päiväkodeissa työskentelee 172 000- 259 000 ihmistä. Ja hoitolaitoksissa 36 000- 46 800 ihmistä. Tässä vaiheessa on tietysti hyvä muistaa, että Suomi on verrattaen pieni maa ja meitä on vain reilu viisi miljoonaa...

OAJ:n ja Turun yliopiston viime vuonna julkaistussa sisäilmatutkimuksessa tutkittiin koulutus- kasvatus- ja tutkimusalan opettajien ja esimiesten terveyttä ja sen yhteyttä työpaikkaan sekä myös sisäilmaolosuhteita ja oireilua. Tutkimukseen osallistui liki 5000 henkilöä. 85 prosenttia näistä henkilöistä ilmoitti omalla työpaikallaan olevan sisäilmaongelma. Eli vain 15 prosenttia alan ihmisistä kokee työskentelevänsä terveellisessä ympäristössä.
Mistä nämä home- ja kosteusongelmat sitten johtuvat?


Tiivis rakentaminen ja kerrokselliset rakenteet, kuten villaeristetty, puurunkoinen kipsilevyseinä, mikä maalataan hengittämättömällä maalilla ovat yksi syy kasvaneisiin sisäilmaongelmiin. Näin rakenteisiin syntyy helposti ns.rakennetaskuja, joihin kosteus jää helposti nalkkiin joko rakennusaikana tai esimerkiksi remontin yhteydessä. Jos vielä ilmanvaihto on heikkoa niin mikrobit pääsevät lisääntymään otollisessa ympäristössä.

Ilmeisesti myös rakennusten lisääntyneellä desinfioinnilla on oma vaikutuksensa sisäilma-asiassa.Suomen viileä ja vaihteleva ilmasto tuo oman vaikutuksensa ongelmien esiintymiseen. Suomi ei ole suinkaan Euroopan ainoa maa, jossa rakennuksissa esiintyy homeongelmia. Mutta Suomessa oirehtiminen on paljon korkeammalla tasolla kuin muissa Euroopan maissa.


Tyypillisiä oireita huonosta sisäilmasta ja homealtistuksesta

 • hengitystieoireet ja infektiot
 • yliherkkyydet, kuten pöly, haju, kemikaali-, ruoka-aine ja sähkö
 • silmä- ja iho-oireet
 • uupuneisuus, väsymys ja sydänoireet
 • huimaus ja päänsärky
 • niveloireet
 • puutumiset
 • vatsan oireilu
 • kognitiivisen toiminnan ja muistin heikentyminen

Edellä mainitut oireet eivät tietysti aina ole merkki huonosta sisäilmasta tai homeesta, mutta niiden avulla on mahdollistaa löytää kyseisiä ongelmia. 

Tätä tekstiä kirjoittaessa tulee kyllä pahoitettua mieli monta kertaa. Miten on mahdollista, että ollaan tilanteessa, jossa niin moni suomalainen kärsii homeen ja huonon sisäilman aiheuttamista oireista. Pahimmassa tapauksessa ihmiset ovat paljon sairaslomalla, eristäytyvät, sairastavat jatkuvasti ja ennenkaikkea heidän elämänlaatunsa kärsii huomattavasti...

Seuraavassa tekstissä tulen avaamaan omaa kokemustani aiheesta. Tulen kertomaa tarinaa oman perheenjäseneni altistumisesta homeelle. Tekstissä tullaan paneutumaan syvällisesti nuoren ihmisen elämään, kun homekoulu pilaa terveyden. Ennen tekstin julkaisua onkin hyvä pohtia, osataanko meillä tarttua tällaisiin ongelmiin oikealla ja ammattimaisella otteella.


Kuulen ja luen mielelläni myös teidän kokemuksia home- ja sisäilmaongelmista. Näitä tarinoita löytyy tästä maasta varmasti runsaasti. Toivottavasti lähdette mukaan tähän keskusteluun ja saadaan aikaan informatiivinen tekstisarja!

Aion tehdä useamman postauksen home- ja sisäilmaongelmista, eri näkökulmilla ja mahdollisilla ratkaisuilla ja asioilla, jotka helpottavat kyseisten ongelmien esiintyvyyttä.  


Käyttämiäni lähteitä:


Majvik suositus

Näin moni asuu hometalossa

Miksi home on Suomessa muita maita yleisempi ongelma?

Suomessa valtava sisailmaongelma

Sisäilmatutkimus 2017

Hengitysliitto

2 kommenttia:

 1. Moi, jos haluaa lukea talokatastrofiin joutuneen perheen selviytymisen matkaa, niin meidän blogi on avoin lukijoille ja kommenteille, tervetuloa piipahtamaan. Olemme tiedon lisäämiseksi, levittämiseksi ja vertaistuen ja tuen verkostojen vahvistamiseksi käynnistäneet Hometalomutsin päiväkirja - blogin pitäjän kanssa myös meidän Pienen somekampanjan asumisterveydelle.

  Hienoa, että nostit tämän aiheen esille, jään seuraamaan blogiasi :)

  Kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos vinkistä, täytyy seurailla teidän juttuja myös! Nämä on just niitä aiheita mistä pitää oikeasti puhua. On ihan kauheaa huomata, kuinka ihmisten terveys menee eikä läheskään aina tajuta, mistä ongelmat johtuvat. Toisaalta joskus tiedetään heti, mistä on kyse (esim homekoulut, tai koti) mutta sieltä ei niin vain lähdetäkään pois ja korjausselvityksissä kestää ikuisuus. Teette kyllä hienoa työtä tuolla blogeissanne ja ihana tuo teidän kampanja:) En tiedä kykenisinkö itse avaamaan kokemuksiani esimerkiksi elämstä hometalossa (jos siis minulla olisi sellaisesta kokemusta).

   Tämä aihe saanee ensiviikolla jo jatko-osan :D

   Kiitos, samoin! Ja isot tsempit teidän perheelle!!!

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!