maanantai 19. helmikuuta 2018

Hirsi - ikiaikainen, jättisuosittu rakennusmateriaali

Aamulehti on kirjoittanut jo vähän aikaa sitten osuvan artikkelin hirsirakentamisen suosion kasvusta."Jotain on korvien välissä tapahtunut", kerrotaan artikkelin otsikossa. Minua kiinnostaisi tietää lähinnä, mitä siellä on oikein tapahtunut? 

Hirsitalojen suosio on kasvanut lähivuosina ja tänä vuonna jo neljännes uusista omakotitaloista tehdään hirrestä. Hirttä kuvaillaan ikiaikaiseksi rakennusmateriaaliksi ja onhan vanhimmat hirsirakennukset jopa 500 vuoden takaa.
Olemme kukin tahoillamme havahtuneet jatkuvasti kasvaviin sisäilmaongelmiin. On enemmän kuin ymmärrettävää, että uusista taloista halutaan tiiviitä ja energiatehokkaita, minkä vuoksi moni on päätynyt esimerkiksi passiivitaloon. 

Edellä mainitusta asioista ei onneksi tarvitse tinkiä hirsitalonkaan kohdalla! Muun muassa lamellitekniikkaa ja tarkkaa jyrsintää hyödyntäen nykyajan hirsitaloista saadaan erittäin tiiviitä. Lisäksi hirsi on todellisuudessa paljon energiatehokkaampi materiaali kuin laskennallisesti (tämä on todettu 2014 valmistuneessa opinnäytetyössä). On hyvä muistaa, että hirsi on puuta ja puu tietysti varaa lämpöä!

Aamulehdessä todetaan rauhallisesti: "Jos haluaa terveellisen talon, niin kannattaa ostaa hirsitalo". Yksinkertaista, eikö vain..? Yksinkertaisuus on valttia näissä asioissa: hirren kosteudensietokyky on omaa luokkaansa.

Artikkelissa otettiin mielestäni hyvin kantaa myös hirsitaloteollisuuden vaikutuksesta suomalaisten työllisyyteen. Hirsitehtaat sijaitsevat Suomessa ja myös puutavara tulee Suomen metsistä. Hirsitalo on näin ollen myös ekologinen valinta.
Vaikkakin Aamulehden tekstin otsikko on hiukan mystinen: Sisäilmanongelmien pelko teki ikiaikaisesta rakennusmateriaalista yhtäkkiä jättisuositun - "Jotain on korvien välissä tapahtunut", on teksti sisällöltään rehellistä ja läpinäkyvää. Tuollaisten tekstien lukeminen saa hymyn huulille ja tuo kallisarvoista tietoa useille ihmisille.

Itse ajattelen, että korvien välissä on varmasti tapahtunut havahtumista eri rakentamistapojen vaikutuksiin. Kasvavassa määrin ollaan myös kiinnostuneita omasta ja perheen hyvinvoinnista, etenkin kotona. Oikein mukavaa ja mietteliästä päivää kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!