sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Kelonharmaa hirsitalo?

Intouduin selailemaan Instagramissa rautavihtrillillä käsiteltyjä hirsitaloja. Voi, että ne olivat hienoja! Siitä innostuneena päätin tehdä vähän tilannekatsausta meidän tiluksilla. Olen edelleen tyytyväinen, että käsiteltiin hirsitalomme rautavihtrillillä. Toisinaan kuitenkin värin epätasaisuus kismittää. 
Autotallin päätyseinää


Autotallin seinät ovat hyvin tasaiset ja kauniit, koska sadevesi pääsi huuhtelemaan seiniä pitkän ajan.  Talossa on taas enemmän värieroja ja sateen valumajälkiä. Niin kuin olen useasti täälläkin todennut, että huuhtelemalla seinät läikät kyllä lähtevät pois. Näin talviaikaan huuhtelu nyt ei olisi kovin järkevä idea! 
Talon pääty on kuitenkin kokenut erittäin positiivisen muutoksen värin suhteen. Ainakin, kun verrataan sitä kesän 2016 kuviin, jolloin käsittely tehtiin. 


Ihana talvisää!


Mulla on vahvasti sellainen fiilis, että etenkin hirsitalojen rakentajien keskuudessa rautavihtrillikäsittelyn suosio kasvaa jatkuvasti. Tärkeimmät syyt lienevät hirren hengittävyyden vaaliminen, käsittelyn helppous ja edullisuus, sekä luonnollinen kelonharmaa lopputulos.

Harkitseeko joku teistä rautavihtrilli-käsittelyä? Toivottavasti näistä rautavihtrilliin liittyvistä jutuistani on hyötyä!

Aiheeseen liittyviä juttuja:


8 kommenttia:

 1. Upean näköinen lopputulos, minun silmääni tuo epätasaisuus ei haittaa. Pinta näyttää minusta elävältä verrattuna maalattuihin taloihin ja on hienoa, että olette valinneet ekologisemman ratkaisun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurkiitos Lea! Tuo lämmitti mieltä :) Nii tavallaan tietynlainen epätasaisuus kyllä sopii maalaismaisemaan rakennettuun hirsitaloon. Se on totta,että pinta on elävän näköinen! Etenkin auringonpaisteella puun syyt ja värit kyllä näkyvät ihanasti. Ulkopinnan käsittelyn lähtökohta oli juurikin hengittävyyden vaaliminen ja se tässä valinnassa kyllä toteutuu kun ei pintaan muodostu mitään kalvoja. Oikein mukavaa alkuvuotta sinulle!

   Poista
 2. Aiomme kunnostaa vanhan hirsinavettamme ja samalla joudumme todennäköisesti kengittämään sen. Navetta on nyt ihanan harmaa ja olen surrut sitä, että joudumme sen maalaamaan. Mutta olisikohan tässä ratkaisu ongelmaamme? Voisinko käsitellä rautavihtrillillä vanhat ja uudet hirret? Epätasaisuus ei meitä haittaisi, jos vain saisimme pitää harmaan hirsinavettamme harmaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo voisi olla kyllä toimiva ratkaisu! Jos on mahdollista niin kannattaa ehkä antaa uusien hirsien vähän päivettyä ennen rautasulfaatti-käsittelyä. Itse huomasin, että puu alkaa harmaantua tällöin nopeammin. Toki jos on kokeilumieltä niin voi tehdä vanhoille hirsille vähän laimeamman seoksen ja uusille hirsille vähän voimakkaamman (En tosin osaa varmaksi sanoa onko käytännön hyötyä). Onko vanhoja hirsiä käsitelty millään? Jos on, niin sitten vanha käsittely olisi varmaan hyvä hioa pois. Käsitin kuitenkin kommentistasi ettei niitä olisi käsitelty. Ja ainahan tuon käsittelyn päälle voi maalata esim tummemmalla tai peittävällä maalilla jos menisi jostain syystä pieleen. Tsemppiä kengitysprojektiin! Täytyy yrittää seurailla jos innostut kokeilemaan tuota käsittelyä :D

   Poista
 3. Wau, miten upea hirsitalo teillä on <3. Kertakaikkisen ihana! mulle itselle tuo rautasulfidin käyttö onkin sitten ihan uusi asia ja arvaappa miten mielelläni olisin itse sitä myös käyttänyt kesämökin seiniin, no silloin 13 v sitten en tajunnut edes kysyä, joten kuultavalla ne on nyt maalattu ja uusinta maalaus pitäisi varmaan tulevana kesänä tehdä. Onneksi kuitenkin näin monta vuotta on seinät pysyneet hyvinä, ehkä se hirsisuoja oli kuitenkin hyvä vetää alle, vaikka silloin tuntui turhalta työltä. Kiva nähdä sisältäkin kuvia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) :)!!! Joo se on hassua, et tuohan on tosi vanha aine ja jo punamultamaaleissa sitä on käytetty homeenestoaineena. No ehkä sille on syynsä miksei noin edullista ja toimivaa tuotetta mainosteta joka kadunkulmassa :D Kyllä 13 vuotta on jo verrattaen hyvä maalausväli. Huonolla tuurilla ja heikolla maalissa saattaisi jo parin vuoden päästä rapista maalit... Eli siihen verrattu tuohan on todella hyvä! Mutta on se aina iso projekti hioa pinnat ja maalailla uusiksi. Suosittelen lämpimästi tutustumaan esim Suomen Luonnonmaalien valikoimaan maaleissa. Me ostettiin räystäslautojen tervamaali ja rautasulfaatit heiltä. Voisin lyödä vaikka pääni pantiksi ettei tervamaali tule ikinä rapisemaan. Ja mielestäni sitä löytyy myös kuultomaalina! Jos kyselet sieltä niin kerro terveisiä :D

   Meillä on sisustushommat niin kauheassa vaiheessa, etten ole kauheasti sisäpuolta talosta esitellyt.. Ehkä sekin tässä ajan kanssa muokkautuu :)

   Poista
 4. Aloititteko hirsien käsittelyn alhaalta ja montako hirttäkerrallaan tai.......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Täytyy tunnustaa,että en enää muista! Lähinnä tärkeätä mun mielestä ettei rautavihtrilli pääse valumaan "puhtaille"hirsille ja käsittely kannattaa tehdä isolle pinnalle samalla. Eli ihan sama kuin tavallisten maalienkin kanssa. Mukavia hetkiä rautasulfaatin parissa!

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!