keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Kesäistä intoa, tervamaalia ja rautavihtrilliä
JES! Talon ikkunoiden ja ovien vuorilaudat on vihdoin maalattu! Kerroinkin viimeksi, että on ollut vähän fyysisiä rajoitteita tekemisessä, joten vasemmalla kädellä piti noitakin maalata, tahti oli mitä hitain ja apuvoimasta oli rutkasti hyötyä :D Olen ollut ja olen edelleen hyvin tavoitetietoinen ihminen ja pyrin aina tekemään kaiken mahdollisimman hyvin ja tietysti ripeästi. Tässä hommassa oli pakko vaan malttaa mieli ja edetä rauhakseen… Mutta se oli pakko saada tehtyä, sillä en kestänyt enää katsella joka päivä niitä puunvärisiä, osittain rautavihtrillin värjäämiä lautojakaan…
Rautavihtrillikäsittelyn (rautasulfaatti) jälki on edelleen hiukan epätasainen ja suoloja näkyy paikoitellen hirren pinnassa. Olen unelmoinut kovasti talon varovaisesta huutelemisesta. Saa nähdä saanko siihen luvan :DEikö tullutkin kerralla valmiimman näköistä? Ollaan kyllä edelleen ihan supertyytyväisiä tuohon Tervatex-maaliin. Tuntuu jopa ihan tyhmältä jatkuvasti hokea, kuinka mahtavaa tuo tervamaali on. Jotenkin se tervamaalin paksuus ja peittävyys yhdistettynä voimakkaaseen tuoksuun, on vaan huikea yhdistelmä! 
Niin ja loppuun vielä, Räntsiblogi liittyi Keski-Uudenmaan blogeihin eli KUBLOON. Se on keskiuusmaalaisten sisällöntuottajien oma yhteisö. Odotan innolla, mitä siitä seuraa :)!!!

Iloista ja innostavaa loppuviikkoa!

7 kommenttia:

 1. Moi, kiva nähdä rautavihtrillillä käsitelty hirsitalo. Meillekin tuli sellainen ja seuraavaksi mietinnässä räystäslautojen käsittelyaine. Tervatex vähän kiinnostaisi. Mikä sävy teillä on? Taittaako väri kylmään siniharmaaseen vai lämpimään ruskeaan vai onko hyvin "puhtaan musta"?

  VastaaPoista
 2. Aijjaa, kiva kuulla😄 Oletteko käsitelleet talon hiljattain vai onko se jo kauniin kelottunut väriltään? Meillä on siis peittävä tervatex. Luulen, että toi meidän sävy on Miilu. Se on ihan puhtaan musta, luonnollinen ehkä hiukan lämmin sävy..? Sopii mielestäni erittäin hyvin rautavihtrillin kaveriksi☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talo käsiteltiin pari viikkoa sitten ja eteläauringon puolelta on kyllä jo kauniin harmaan sävyinen. Varjopuolet tummemmat ja rusehtavammat. Meidän talo on reilu vuosi sitten kaadetuista puista tehty ja hirret värjäytyivät varmaan siksi nopeasti kauniisti. Päätykolmion laudat sen sijaan näyttävät vihertävän kukertavan sekavärisiltä. Taidan perehtyä tuohon peittävään tervatexiin paremmin. Vaikuttaisi lupaavalta:) kiitos väritiedoista!

   Poista
 3. Meillä kehikko kasattiin kaksi vuotta sitten heinäkuussa ja paneeliosat valmistui elokuun aikana. Sitä mukaa kun valmista pintaa syntyi, vedettiin pintaan uulan homesuoja kun pintakäsittely oli auki. Seuraavana kesänä vedettiin rautasulfaattia pintaan 500g / 10 litraa lämmintä vettä, tuo annostelu riittää aivan hyvin eikä mitään suoloja ole seiniin jäänyt. Puu oli saanut uv valoa jo niin paljon että talo ei missään vaiheessa ole näyttänyt vihertävältä eikä käsittelyn jälkeen hirsi ja paneeliosilla ollut sävyeroa samalla seinällä. Etelä ja länsipuoli on vähän harmaammat ja pohjois ja itä seinät vähän ruskeamman harmaat kun aurinko ei pääse sinne kovin paljon paistamaan.

  Puuvarasto tehtiin paneelista tänä keväänä. Paneloinnin ja käsittelyn välillä oli vain muutamia viikkoja väliä ja varsinkin alkuun seinät oli vihertävän harmaan ruskeita. Viimeisimpänä pohjois ja itäseinälle laitetut paneelit kaikista vihreimmät. Nyt väri on etelä ja länsi seinällä jo aika lähellä talon väriä. Pariin kertaan olen seinät tosin kastellut. Oli helppo kun ei tarvinnut varoa kastellessa mitään. Kastelun vaikutuksen kyllä huomasi. Talon seiniä en ole kastellut.

  Henkilökohtaisesti pidän ja suosittelen mm. vuorilautojen väriksi valkoista. Se raikastaa ja rajaa mukavasti harmaata pintaa. Räystään aluslaudat on myös valkoiset mikä tekee katetuista terasseista valoisan oloiset. Vuorilaudat, pilarit, lyhyt nurkkien kotelot ja kannatin palkit on maalattu uulan pellavaöljymaalilla. Räystään aluslaudat ihan maalikaupan perus peittomaalilla kun ovat säältä suojassa ja niillä on hyvä tuuletus takapuolella. Pellavaöljyllä maalaaminen aika hidasta mm. Pitkän kuivumisajan vuoksi mutta puulle pitäis olla hyvä ratkaisu.

  Jos anonyymi vielä mietit vuorilautojen värivalintaa, niin voin laittaa vaikka muutamia kuvia esim. sähköpostitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Itse lähinnä mietin noin pienessä rautasulfaattiannostelussa, että antaako se riittävän suojan hometta vastaan. Kyllähän monet on sillä tehneet :) Ja tosiaan sillä on kyllä eroa, että antaako seinien ensin päivettyä vai ei.

   Väriasioista voisi keskustella vaikka ikuisuuden. Ja jotkut rakastavat valkoista. Meille se ei taas olisi tullut kysymykseenkään :D Varmasti sopii myös niin, mutta koko talon olemuksesta tulee myös täysin erilainen. Lisäksi itse pelkäisin valkoisten lautojen muuttuvan ajan kuluessa (Olen nähnyt paljon epäsiistejä valkoisia ikkunan vuorilautoja) ja rautavihrillin vaikutuksesta. Mustan tervamaalin kanssa tuskin sitä ongelmaa tulee :) Eikä se musta onneksi niin pimentävä ole terasseillakaan ja meille tulee vielä upotetut ledit kattoon.

   Poista
 4. Hei! Oletko perehtynyt tai tiedätkö, voiko rautavihtrillillä käsitellyn seinän maalata myöhemmin jollain muulla ratkaisulla, millä? Kiitos etukäteen vastauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Voi kauhistus, anteeksi en ollut huomannut kommenttiasi aiemmin! Olen perehtynyt :D Voi maalata myöhemmin. Halusin selvittää sen tarkasti, kun oli niin hankala tietää, millainen lopputuloksesta tulee. En tosin tiedä satavarmaasti, mutta eiköhän siihen käy lähes mikä tahansa käsittely. Tietysti olisi hyvä varmaan testata, miten hyvin mahdollinen käsittely peittäisi. Itse laittaisin varmaan tummemman ja peittävämmän, toisaalta saattaisi joku kuultovärikin peittää :)

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!