sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Keittiöpaljastuksia: lankkupöytä ja saareke!
Vihdoin! 1,5 kuukauden asumisen jälkeen saatiin meille ruokapöytä! Eikä mikä tahansa pöytä, vaan Sussun iskän, Ollin, tekemä lankkupöytä :D

Oltiin käyty katsomassa yhdessä liikkeessä acaziapuusta tehtyä lankkupöytää. Ihastuttiin lankkupöydän massiivisuuteen ja jykevyyteen. Ajateltiin ajella kaupoille hakemaan pöytä kotiin. Onneksi oli edes sen verran peliälyä, että soitin myymälään kysyäkseni, onko tuotetta varastossa. Myyjän vastaus oli, että ”Joo kyllä sitä saa, mutta 1,5 kuukauden päästä. Tehdäänkö varaus?”. Jäätiin miettimään, eikä tehty varausta.
ONNEKSI ei tehty, sillä Olli päätti väkerrellä meille itse lankkupöydän vanhoista mäntylankuista. Hän on pitkän linjan rakennusalan ammattilainen, joten pöytä rakentui varsin vaivatta. Lämpimästi voidaan suositella kyseistä tekijää muillekin (yhteystiedot saa kysymällä):D Lopputulos on hitosti hienompi ja uniikimpi kuin acaziapöytä olisi ollut. Ollaan oltu ihan onnesta soikeita uuden pöytämme kanssa!


Pöytä koko komeudessaan


Ennen ruokapöydän saapumistahan me syötiin ateriamme saarekkeella. Ei siinäkään mitään vikaa ollut. Suunniteltiin saareke niin, että siinä on vähän reilummin ylitystä, jotta jalat mahtuvat kahdella sivulla kivitason alle. Ostettiin näppärät baarijakkarat, mitkä saa hyvin työnnettyä kivitason alle, silloin kun niitä ei tarvita.


Jakkarat mahtuu kokonaan tason ylityksen alle


Meillä saareke suunniteltiin niin, ettei siihen asenneta mitään koneita, vaan se pidetään tilaa yhdistävänä elementtinä. Haluttiin keittiöön runsaasti tasotilaa ja sitä saamme nyt saarekkeelta. Laitettiin parit pistorasiat molempiin päihin, joten kaikki leipomisjutut saa siinä hyvin tehtyä.


Saarekkeessa on paljon säilytystilaa ja päädyssäkin mahtuu istumaan


Keittiön kivitasot ovat peräisin Suomesta! (Se on muuten aika harvinaista). Kivi on nimeltään Musta kivi ja se on louhittu Ilomantsista ja työstetty siellä Ilomantsin Kivituotteen toimesta. Kivi on kovempaa kuin perus graniitti, se on kuutiopainoltaan satoja kiloja painavampaa verrattuna muihin kiviin ja sen imukyky on erittäin alhainen. Kuulemma toisinaan ulkomailta tuotuihin kivitasoihin tulee ikäviä jälkiä esimerkiksi sitruunasta.

Meillä oli koekäytössä varmaan yli vuoden laatta tuota mustaa kiveä. Se oli keittiössä lieden vieressä ja koki aika kovaa kohtelua :D Haluttiin testata, miten hyvin kivi kestää kulutusta. Hyvinhän se kesti, kun ei saatu aiheutettua siihen mitään vahinkoa! Laitoin aina kuumat pannut suoraan kiven päälle. Sitä en tosin täällä uudessa kodissa ole uskaltanut tehdä :D On vielä tällainen varomisvaihe päällä monenkin asian suhteen. Eikä sitä oikein taideta suositellakaan, että läimäytellään kuumia pannuja kivitasoille.


Mitä tykkäätte? Löytyykö lukijoista muitakin lankkupöytäintoilijoita? Katsellaan tuota keittiötä kokonaisuutena jossain tulevaisuuden teksteissä!

4 kommenttia:

 1. Aivan upea pöytä!! Kertoisitko millä tuo pöydän pinta on käsitelty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Marke! Kiitos, itsekin ihastelen sitä vieläkin joka päivä :D Lankut ovat siis tosi vanhat ja isäni oli ilmeisesti ensin vetänyt siihen jonkun petsilakan päälle. Hän ei ollut kuitenkaan tyytyväinen sävyyn ja oli ikäänkuin hinkannut väriä pois. Sitten hän osti uuden petsin ja lopuksi lakkasi. Ensimmäinen petsaus tapahtui ilmeisesti jollain hänen "jämä"petsillä ja jälkimmäinen oli jokin tumman ruskea. Aika uniikki pöytä siis, hehe! Mutta varmaan korostaa vielä puun syitä paremmin, kun se ensimmäinen petsausaine oli osittain hangattu pois. Mene ja tiedä sitten :)

   Poista
 2. Tää pöytä on kyllä niin upean näköinen! Millaisilla mitoilla tehty (pituus, leveys korkeus)? Itse vielä arvon pitäisikö pöytä tilata päätyihin otettavilla poikittaisilla paloilla vai sitten vain näin kolmella pitkittäis suuntaisella lankulla.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,
   Kiitos, olen samaa mieltä :D Itse tehty lankkupöytä luo kyllä ihan oman fiiliksen koko kotiin. Korkeus 77cm, leveys 112cm ja pituus 200cm. Tuohon mahtuu väljästi 6 hlö syömään ja tietysti jos istuu päädyissäkin niin 8 hlö.
   Itse tykkään, että pöytä rakentuu isoista lankuista. Oon nähnyt muutamia sellaisilla päätyyn jatkettavilla paloilla olevista pöydistä. Ne on olleet mun kokemuksen mukaan aika heppoisen tuntuisia eikä kovin nättejä. Toki voi olla, että olen nähnyt vain heikompaa laatua olevia :D

   Onnea pöytämietintöihin ja mukavaa viikonloppua!

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!