lauantai 7. tammikuuta 2017

Ledvalaistusta hirsitalossa

Kai se on paljastettava heti, että ledejä on asennettu!
Taloa suunnitellessa Nikolle oli itsestään selvää, että ledit pitää saada ja valaistukseen PITÄÄ panostaa. Minä en ollut asiasta niinkään vakuuttunut. En ajatellut valaistuksen olevan niin kauhean tärkeä asia, enkä toisaalta ollut kovinkaan innoissani tuhlailemaan siihen rahaa.

No jotkin valot se on taloon pakko kuitenkin hankkia! Vierailtiin toissa kesänä serkun ja hänen avovaimon luona, ihan uudessa, modernissa talossa. Illan aikana juteltiin paljon ylipäätään rakentamisesta ja keskustelu kääntyi myös ledvalaistukseen. Kyseltiin Nikon kanssa paljon kaikesta valaistukseen liittyvästä. Serkkuni nyt sattuu olemaan rakennusinsinööri, tutkimusinsinööri tai jotain sinnepäin, kuitenkin rakennusalan ammattilainen, joten halusimme imeä kaiken mahdollisen tiedon itseemme :D

Teetimme valaistussuunnitelman sähkösuunnittelijalla ja suunnitelma sisälsi paljolti ledspotteja ympäri taloa. Halusimme valaistuksen olevan tunnelmallinen, hirsitaloon sopiva, energiatehokas sekä nykyaikainen.

Tunnelmallista valoa. Spotit valaisee kivasti hirsiseinää


Nyt talven aikana valaistuksen toteutus alkoi lähestyä, joten rupesimme taas miettimään sitä todenteolla. Soitin taas serkulleni ja kysyin vielä, mistä firmasta hän tilasikaan ledinsä ja oliko hän varmasti tyytyväinen tuotteisiin. Suositusten saattelemana surffattiin itsemme Superledin sivuille. Heillä on hyvä kampanja rakentajille. Saimme lähettää sähkösuunnitelmamme/talon pohjakuvan heille, he soittivat meille ja kävimme yhdessä läpi suunnitelmaa ja toiveitamme valaistukseen liittyen ja saimme sähköpostiin valaisin ehdotelman ja hintatiedot. Tämä kaikki siis veloituksetta! Olisi ollut mahdollista saada myös eri värisävyn ledlamput (3000K ja 4000K) testiin, jotta näkee kumpi miellyttää enemmän omassa ympäristössä. Emme kuitenkaan ottaneet testivaloja, sillä tiesimme hirsitaloon, lämminhenkiseen torppaan, sopivan 3000K paremmin.

Olimme erittäin tyytyväisiä saamaamme suunnitelmaan. Sähkösuunnittelijan tekemään suunnitelmaan tuli muutoksia kovalla kädellä. Olimme jo itsekin ja etenkin sähkärimme, tajunneet, ettei sähkösuunnittelijamme ollut kovinkaan ammattitaitoinen tai sitten hän oli vain aika piittaamaton henkilö. Superledin Ilkka karsi ledspottien määrää ja yleisiin tiloihin laitettiin tehokkaammat spotit (13W)(meillä huonekorkeus on myös katon kaltevuudesta riippuen 2,8–3,5 metriä).


Suurin osa valaistuksesta toteutettiin siis upotettavilla, kiinteillä ledspoteilla. Sähkömies sai tänään talon toisen päädyn valaistuksen kytkettyä ja päästiin vihdoin nauttimaan ihanista valoistamme! Ja voi, että me ollaan innoissamme!!! Kuukaisitolkulla on pärjäilty siirrettävillä halogeeneilla, niin on ihan tajunnanräjäyttävää saada valot toimimaan katkaisijasta. Ja on nää ihan hiton hienotkin valot vielä :D Teen varmasti vielä tarkempaakin raporttia valaistuksesta, kunhan selvitään tästä onnenpurkauksesta! 


Laitettiin pariin nurkkaan vähän spotteja


Kodinhoitohuoneen ja olkkarin välin valaistusta2 kommenttia:

 1. Meille tuli Led spoteilla yleisvalaistus olohuone-keittiöön, makuuhuoneisiin ja pesuhuoneeseen. Niihin on oltu tosi tyytyväisiä. Kun ne ovat korkealla ja opaalilasi hajottaa vielä entisestään valonsäteitä, ne valaisevat hyvin koko tilan. Keittiötä paitsi ovat vielä himmentimen takana, joten saadaan valon määrää säädettyä tilanteen ja tunnelman mukaan. Näissä tiloissa on pesuhuonetta lukuun ottamatta lisäksi vielä riippuvat kattovalot lisävalona/sisustuselementtinä.

  Muissa tiloissa kuten eteisessä, vessassa, vaatehuoneissa on lähinnä plafondityylisiä, siroja mutta tehokkaita ledvalaisimia. Eteisessä valo toimii liiketunnistimella.

  Valon väriksi valikoitui 4000K. Haluttiin yhtenäinen valonsävy ympäri taloa ja 3000 K lamppuja valaisimiin tai kiinteitä valaisimia oli silloin tosi huonosti saatavana ja ainakin marketeista ei niitä oikein löydy vieläkään. 2800K lamppuja oli muutama kokeilussa, mutta ne sai keittiön valkoiset kaapitkin näyttämään likaisen valkoisilta, joten päädyttiin sitten 4000K sävyyn. Pesuhuoneen spotteihin valittiin tosin ihan tarkoituksella 2800 K lamput. Oikeastaan ainut "lapsus" sattui siinä ettei ajateltu kodinkoneita tilatessa että liesituulettimessa oli halogeeni lamput, joten valon sävy ei vastaa muiden tilan valaisinten sävyjä. Sitten kun siitä lamput joskus palaa niin katsotaan, josko löytyy 4000K värimaailmaa siihenkin.

  Oletteko arvioineet milloin on talo muuttokunnossa? Onko tuo korkea tila ikkunoineen muuten etelän suuntaan. Yhdellä tutulla on vastaavanlainen ratkaisu etelään päin ja talo rakennettu pellolle. Niistä ikkunoista paahtaa aurinko sisään esteettä keväästä syksyyn ja kuumentaa tilaa aika lailla. Olitko miettinyt tuohon millaisia verho/kaihdin systeemejä? Aika haastavia suunnitella ja toteuttaa noin korkeassa tilassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja pahoittelut hitaasta vastaamisesta! Pidin tietoisesti taukoa blogista, kun tahti raksalla kiihtyi niin hurjaksi :D

   Tuo 4000K väri sopii varmasti moneen taloon. Me ajateltiin 3000K:n olevan hirsitaloon sopivampi ja ehkä me tykätään myös hieman kellertävämmästä valosta. Meillä on kans muutamat valot himmentimen takana, antaa aika mukavasti pelivaraa valaistukseen :D Meille meinas käydä samalla tavalla liesituulettimen valon kanssa! Onneksi huomasin asian just ennen kuin tilattiin tuuletin :) Tosin eipä se nyt ole muutenkaan kuin hetkittäin päällä eli tuskimpa olisi kauheasti elämää haitannut. Itsekin mietin jonkin aikaa liiketunnistinvaloa, mutta ei sitten kuitenkaan päädytty laittamaan sellaista sisälle.

   Talo saavutti muuttokunnon viime viikolla :) Laitan tässä alkuviikosta infoa lisää tänne bloginkin puolelle! Isot ikkunat on koilliseen eli lämpenemisongelmaa ei pitäisi ilmetä. Yleisestihän isoja ikkunoita suositellaankin laitettavaksi juuri etelään päin, jotta niistä saadaan lämpöhyötyä :D Mutta tietysti ko.hyöty voi olla tiettyyn vuodenaikaan isokin haitta :D

   Meillä tuli ikkunoiden mukana sälekaihtimet. Yläikkunoihin ei ole tarkoitusta laittaa verhoja. Auringosta ei pitäisi olla suurta haittaa eikä ulkoa ole näköyhteyttä talon sisälle. Joo olisihan se aika haasteellista virittää jotkin säleverhot tuonne ylös. Onhan niitä kyllä nykyään kaikenlaisia systeemejä noihinkin keksitty.

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!