perjantai 25. marraskuuta 2016

Tiivis hirsitalo - tiiveysmittaus tehty

Hirsitalojen tiiveys on aihe, mikä varmasti puhututtaa ihmisiä. Etenkin rakennushanketta suunnitteleva voi jopa päätyä ns.tavalliseen taloon pelätessään hirsitalon olevan energiasyöppö heikomman ilmatiiveyden vuoksi.  Eikä suotta, sillä hirsitalo on monesti vaikea tehdä ilmatiiviiksi, eikä se oikeastaan liiallisuuksiin mennessä ole edes hirsitalolle ominainen asia. Tiesimme jo rakennushanketta suunnitellessamme, että haluamme tehdä kotiimme tiiveysmittauksen. Meille on tärkeää, että saamme asua kodissa, jossa ei ole turhia ilmanvuotoja eikä samalla mahdollisia kosteuden kertymispaikkoja.

Tiivistäjän tärkeimmät välineet


Reilu kuukausi sitten otin yhteyttä meille suositeltuun tiiveysmittauksia tekevään yritykseen ja kyselin alustavasti heidän aikataulujaan ja vielä lisätietoa itse mittauksesta.

Me ei yleensä jätetä asioita viimetinkaan, mutta nyt kävi kuitenkin niin, että lopeteltiin talon lisätiivistely sunnuntai-yönä klo 02.00. Niin siinä vain aina käy, että haluaa vielä tehdä ”pari” juttua vielä ennen h-hetkeä ja sitten siinä meneekin aika kauan! Noh,tulipahan tehtyä.


Tiiveysmittaaja pörhälsi pihaan aamulla ja sitten alkoi muun muassa uunin hormien tukkiminen. Hän kävi kanssamme vielä muutamia kohtia läpi varmistaakseen, että olimme tehneet kaikki tarvittavat tiivistykset. Ja siinä paljastuikin, että keskuspölynimurin ulosmenoputki oli unohtunut teipata! Saatiin se onneksi nopeasti teipattua umpeen ennen mittausta.

Mittaaja vähän pelotteli meitä, että vuotokohtia varmasti tulee olemaan, muun muassa piipun kohdalta ja erkkeristä. Myös ikkunoiden karalankkujen ja hirren väli oli hänen mukaansa potentiaalinen vuotokohta, sillä olimme tiivistäneet niistä kohdin ”vain” PP-termo eristenauhalla. Nauha oli kylläkin survottu todella tiiviisti. Tosiasia kuitenkin on, että eriste päästää ilmaa lävitseen.


Karalankun ja hirren välissä PP-termo eristenauha, Ikkunan ja karalankun välissä uretaani. Ikkunan yläpuolella on villa sekä tiiviisti laitettu ja teipattu ilmansulkupaperi.


Pääoveen kiinnitettiin puhaltimella varustettu karmi ja itse tiiveysmittaus alkoi. Taloon imettiin ensin alipaine ja sen jälkeen ylipaine ja näin saatiin mitattua tiiveys. Kyllä oli jännittävää! Hyvä, että uskalsin hengittää normaalisti, kun jännitti ja pelotti niin kauheasti…Kuvien ottokin unohtui ihan täysin, kun odotettiin vain mittaustulosta :D

Saatiin tiiveysmittauksen ilmanvuotoluvuksi 1,1, mikä on hyvä luku jo ihan”tavallisellekin” talolle ja hirsitalolle erinomainen. Ilman tiiveysmittausta taloihin annetaan automaattisesti ilmavuotoluku 4. Näin ollen energiatodistus tulee paranemaan varmasti.


Hirsinurkkaa


Peuratalojen hirret liitetään toisiinsa kiilavilla ponteilla, mitkä tiivistyvät entisestään hirsien painuessa. Lisäksi hirren profiilissa olevat tiivistepiikit varmistavat eristeen painumisen paikoilleen.  Nurkat eristettiin asennusvaiheessa vielä varmuudeksi erikoisuretaanivaahdolla, mikä ei juurikaan turpoa. Lopuksi koko nurkan tiiveys varmistettiin kierretangoilla… Joita emme ole edes vielä kiristäneet asennuksen jälkeen,paitsi käsipelillä vähäsen! Käykää ihmeessä lukemassa lisää noista hirren ominaisuuksista vielä, jos kiinnostaa. 

Nyt pari päivää tiiveysmittauksen jälkeen Nikon löysi yhdestä ikkunasta mahdollisen vuotokohdan, johon olimme unohtaneet laittaa vielä lisää PP-termo eristenauhaa. Harmittaa kyllä, olisi varmaan parantanut mittaustulosta vielä jonkin verran :D No ehkä me (minä) selviän vielä tästä pettymyksestä! Koskaan ei siis voi tarkistaa ja tiivistää liikaa. Tosin mielenkiinto eikä aika riittänyt enempään :D

Oletteko muut hirsirakentajat tehneet tiiveysmittauksia? Millaisia lukuja on tullut? Tiiveysmittaukset alkavat vasti olla aika arkipäivää rakennusalalla ja tiiveysmittaaja epäilikin niiden tulevan jopa pakollisiksi lähivuosina... 

7 kommenttia:

 1. Hieno tulos! Meidän Kimaraan kuuluu automaattisesti tiiviysmittaus, tosin ihan vielä ei olla niin pitkällä, keväämmällä sitten ;-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos :) Tarkistakaahan sitten kaikki mahdolliset vuotokohdat kissojen ja koirien kanssa, ettei mitään jää huomaamatta :D Jää nimittäin harmittamaan vähän, kun löytääkin pari vuotokohtaa...

  VastaaPoista
 3. 1,1 meilläkin. Se jäi vähän kaivelemaan, kun meillä oli vielä väliaikaiset ovet mittauksen aikana paikoillaan. Ei haluttu uusia ovia liata ja tärvellä, kun laatoituksia ja panelointeja oli tekemättä siinä vaiheessa kun mittaus tehtiin. Ei tosin enää nostanut Energiatodistuksen luokkaa kun oli jo muutenkin B vaikka 4 oli laskennallinen mm. rakennusluvassa köytetty vuotoluku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on jännä, vaikka tulos on kuitenkin hyvä,niin harmittaa kuitenkin kun olisi ollut "mahdollisuudet" vieläkin parempaan. Ja vaikka nyt "vuotokohdat" on korjattu niin silti harmittaa jonkin verran :D Meillä energialuokka oli c, joten meillä varmasti paranee. Varsinkin kun lisättiin vielä eristeitäkin energiatod.laatimisen jälkeen :) Mutta olihan nuo teidän väliaikaiset ovet kuitenkin ilmeisesti aika tiiviit! Meillä oli kauheat vaneriovet väliaikaisina eikä niiden kanssa kyllä uskaltanut haaveillakaan mittauksista.

   Poista
  2. Väliaikaiset olivat ihan oikeita ovia, mutta jostain -70 luvulta =). Eivätkä muutenkaan passeleita kun olivat normaaleja 210 cm korkeita ja meillä lopulliset ovet 230 senttisiä. Itse en ollut seuraamassa mittausta, mutta muistaakseni jotain muoveja olivat teipanneet oviaukkoihin väliaikaisten ovien päälle, mutta ne eivät olleet oikein pitäneet vaan niitä piti fiksailla kesken mittauksen useampaan kertaan.

   Poista
 4. Laitoitteko ikkunoiden ja ovien yläpuolella olevan villan päälle ulkopuolella jonkin tuulensuojan vai pelkän vuorilaudan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkopuolelta laitettiin vain villa. Ilmansulkupaperi on teipattu ja niitattuna sisäpuolelta☺️

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!