sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Nettikaupat, tilaaminen ulkomailta vai paikallisen yrittäjän tukeminen?

Yksi asia, mihin törmää raksablogeissa ja kaikessa rakentamiseen liittyvässä keskustelussa on budjetti, rahankäyttö ja tuotteiden, etenkin isojen ostosten kilpailuttaminen, tilaaminen nettikaupasta, Virosta tai Saksasta. Kaikessa halutaan säästää niin paljon kuin mahdollista ja silti halutaan laadukkaat tuotteet koteihimme.


Telineistä ei olla vieläkään päästy eroon :D

Edellä mainittu ajatusmalli tuntuu iskostuneen myös omaan päähäni. Aina, kun mietin jotain hankintaa raksalle, niin aloitan googlauksen hintojen selvittämiseksi. Olemme keskittäneet suurimman osan hankinnoistamme yhteen rautakauppaan, josta saamme mukavan alennuksen. Sen lisäksi katson yleensä isoimmat nettirautakaupat läpi. Voin myös myöntää katsoneeni tuotteiden hintoja Saksasta ja Virosta.

Paikallinen yrittäjyys. Siitä ja sen tukemisesta puhutaan paljon. Kuinka moni sitä oikeasti tekee? Kuinka moni kiireinen raksaaja jaksaa soitella ja kysellä hintoja?

Me tajuttiin paikallisen yrittäjyyden tärkeys hieman alle vuosi sitten rakennusmessujen jälkeen, kun meidät ylipuhuttiin ison keittiöfirman tarjoamaan keittiösuunnitteluun. Meidän piti saada joku kiva sisustuslehti kylkijäiseksi, mutta lehtiä ei kyllä ole näkynyt (voi toki olla, että Postikin on syssinyt tilauksen).  Oltiin ihan pyörällä päästämme parin tunnin suunnittelun jäljiltä. Eihän me oltu silloin muuta kuin mietitty vähän kalusteiden paikkoja ja värejä. Nyt olisi pitänyt jo tietää kodinkoneidenkin puoli. Tietoa tuli hyvin asiantuntevan keittiösuunnittelijan suunnalta vähän liikaakin..

Saatiin heiltä tarjous ”ihan tavallisesta” keittiöstä ja hinta oli todella suolainen. Tässä vaiheessa mietin jo Virosta tilaamista. Kunnes tajusin, että meidän tulevalla paikkakunnalla on keittiöfirma! Selasin ensin heidän nettisivujaan ja valikoimaahan löytyi! Käytiin pari kertaa suunnittelemassa ja tilattiin keittiö heidän kauttaan jo viime keväänä, sillä juuri tuon kyseisen mallin valmistus oltiin lopettamassa. Säästimme reilusti, saimme hienomman keittiön erikoisemmalla kaappien aukeamismekanismilla sekä tuimme paikallista yrittäjyyttä!
Toinen havahtuminen kävi reilu viikko sitten. Oltiin yömyöhään asti pohdittu wc-istuinten ja suihkujen tilaamista. Oltiin selvitetty hinnat parista paikasta ja oltiin päätymässä tilamaan ne nettikaupasta. Klo 01 yöllä oltiin lisätty tuotteet nettikaupan ostoskoriin. Päätin kuitenkin siirtää tilauksen tekoa seuraavaan aamuun, jolloin voisin tehdä sen paremmin levänneenä.

No, seuraavana aamuna rupesin ensin selvittämään, mistä saataisi panospuhdistamon saostuskemikaalia. Meidän vakkarirautakaupassa sitä ei ollut hyllyssä. Toisessa rautakaupassa se oli törkeän kallista ja kolmannessa rautakaupassa sitä ei ollut myöskään. Muistin nähneeni tulevalla paikkakunnallamme lvi-liikkeen kyltin. Niinpä soitin heille kysyäkseni saostuskemikaalia. Heillä sitä löytyi hyllystä ja hinta oli kohdallaan. Lopetin puhelun ja rupesin taas katsomaan nettikauppatilaustani. Siinä samassa mietin, MIKSI en kysynyt äsken soittaessani lvi-liikkeen tarjousta suihkuista ja pöntöistä. Varmaan koska ajattelin pienen liikkeen kuitenkin myyvän kalliimmalla hinnalla. Päätin kuitenkin soittaa liikkeeseen takaisin ja pyytää heiltä tarjousta.

Tarjous oli parempi kuin nettikaupan. Eikä siihen tullut mitään postikuluja, kun haemme itse tavarat liikkeestä. Ja mikä parasta, tuimme taas paikallista yrittäjyyttä lähes parilla tonnilla.

Uskon myös, että mahdolliset reklamaatiot sujuvat paikallisten yrittäjien kanssa joutuisammin kuin nettikauppojen tai ulkomailta tilaamisten kanssa. Toki sekin on varmaan periaatteessa aika helppoa, mutta joskus saattaa tulla ongelmia.

Ajatuksena ei ole kiillottaa omaa kristallikruunua, vaan lähinnä muistuttaa kaikkia siitä, että myös läheltä voit saada laadukkaan tuotteen sopivaan hintaan! Onko muilla ollut vastaavanlaisia kokemuksia?


5 kommenttia:

 1. Itse painitaan samojen raha-asioiden kanssa, selaan nettikauppojen sivuja ja laitan hintoja ylös. Toivoisin että meillä olisi jättimäinen varasto johon voisin ostaa tarjouksista löytyviä tuotteita valmiiksi :D Meillä ei ihan paikallista rautakauppaa edes ole vaan lähimmät on 15km päässä kaupungissa. Viimeisin kokemus paikallisista firmoista on se, kun mies soitteli lvi-urakalle tekijää, kolme neljästä oli kiinnostunut ja puhelimessa sovittiin että lähetämme suunnitelmat spostitse ja he sitten palaavat asiaan kun ovat niihin tutustuneet. Kolmesta yksi palasi asiaan, muista ei ole kuulunut. Mielestäni tämäkin on asiakasta kohtaan tosi ärsyttävää eikä todellakaan tule heitä ainakaan muille suositeltua. Jos työ ei sitten kiinnostakaan tai aikataulut ei mene yksiin, niin mielestäni olisi asiallista ilmoittaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättimäinen varasto olis aika kiva! Sitten ei enää edes muistaisi, mitä kaikkea on tullut hamstrattua :D Oho, aika töykeää ja valitettavaa käytöstä. No ehkä heillä sitten riittää töitä hyvin, vaikka asiakaspalvelutaidot ovat noinkin puuttelliset. Eli tilanteesta riippuen on hyvä, että tarjontaa löytyy muualtakin kuin sieltä omasta pitäjästä :) Rakennusalalla tuntuu olevan aika moraalitonta porukkaa, ainakin kun olen muiden juttuja kuunnellut. Meidän ei onneksi tarvinnut ottaa "tuntemattomia" ammattimiehiä hommiin.

   Poista
 2. Meillä vesikalusteet sisällytettiin putkiurakkaan. Samoin sähköurakkaan kaikki kiinteät sähkövarusteet ja kiinteät valaisimet. Ei ollut aikaa eikä innostusta lähteä siinä vaiheessa alkaa niitä mistään muualta kilpailuttamaan. Urakoitsijalla oli tavara käsissä kun sitä tarvitsi kun vastasi itse tavaran tilaamisesta. Urakat tilattiin paikallisilta kilpailutuksen jälkeen ja hintoihin oltiin tyytyväisiä.

  Rakentamisaikaan netistä tilattiin lähinnä jotain yksittäisiä erikoistuotteita suoraan maahantuojalta tai valmistajalta, kun muuta kautta ei ollut saatavana. Rakennustarvikkeet mitä ei talopakettiin kuuluneet kilpailutettiin paikallisilla rautakaupoilla. Suurin osa tilattiin oman kunnan, ketjuihin kuulumattoman rautakaupan kautta koska pärjäsi hinnalla. Palvelu pelasi myös älyttömän hyvin verrattuna ketjuliikkeisiin, joista ei aina tahtunut saada minkään laista palvelua. Toki hintoja tutkittiin myös nettirautakaupoista, mutta ei ne pärjänny rakennustarvikkeiden hinnoissa ollenkaan kivijalkakauppoihin verrattuna. Hyvänä apuna tosin olivat budjettia laatiessa.

  Sisustuspuoli on taas toinen juttu. Jos jotain tiettyä etsii niin pienempien paikkakuntien valikoimista harvemmin löytää etsimäänsä. Ja aina ei edes tarkkaan tiennyt mitä etsii ennen kuin löytää. On niin helppo mennä nettiin ja laittaa googlen kuvahakuun mitä etsii. Isosta valikoimasta voi sitten helposti bongata tuotteen mikä miellyttää silmää. Netti toimii myös hyvänä apuna pintamateriaalien valinnassa niin kuin sisustuksessakin kun käy tutkimassa mm. blogeja ja uudehkojen asuntojen myynti-ilmoituksia. Jos ei muuten niin ainakin vinkkinä niin että ei meille ainakaan tuollaista laiteta =)

  Minulla on sellainen tuntuma että ihmisillä on usein harhakäsitys että netistä saisi aina halvalla. Uskotaan nettikauppojen autuuteen eikä edes muisteta pyytää paikallisista tarjouksia tai luullaan että kun ne on niin kalliita niin jätetään kysymättä. Hyvän ja palvelevan rautakaupan kanssa on kätevä asioida. Tilin kautta maksut hoituu kätevästi ja voi laittaa vaikka jonkun tutun hakemaan jotain puuttuvaa tavaraa jos ei itse pääse. Ylijääneet tavarat pystyi ainakin meillä joustavasti palauttamaan. Vielä parempi jos sieltä liikkeestä löytää hyvän luottomyyjän johon olla yhteydessä esim. tarjouspyyntöihin liittyen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja sisustustuotteilla tarkoitan siis kaikenlaista irtotavaraa leipälaatikosta halkokoreihin jne. Laatat, tapetit, lattiamateriaalit ym. on myös paikallisista liikkeistä. Mallikappaleita saa käyttää kotona vaikka useampaan kertaan, joten valintaa ei tarvitse tehdä kauppojen loisteputkien valossa tai tietokoneen ruudulta.

   Poista
 3. Kiitos kommentista! Tuo urakoihin sisällytys kyllä helpottaa elämää varmasti aikalailla. Sen kyllä huomaa, kun alkaa kiinnostus laskemaan raksan edetessä :D

  Oi,vitsi en ookaan ajatellut, että jopa myynti-ilmoituksista voisi bongata jotain sisustusjuttuja! Ihan totta kyllä :) Kiitos vinkistä!

  Luulen kans, että nykyään moni asia hoituu helposti netissä ja näinollen myös kuvitellaan sen olevan aina se helpoin ja edullisin tapa, vaikka näin ei aina kuitenkaan ole. Jep, itsekin on tullut hyödynnettyä välillä tuttuja hakemaan tavaroita, kun ei itse millään ennätä joka paikkaan.

  Tuo mallikappaleiden kotiin lainaaminen on kyllä mahtava palvelu paikallisilta yrittäjiltä. Itsellämmekin on nyt "sovituksessa" yhdet laatat :D

  VastaaPoista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!