perjantai 21. lokakuuta 2016

Pitkän hypetyksen tulos - himpun verran alle 4000 kilon lohkare

Saatiin viime viikolla kauan odotettu paketti! Lähes 4000 kiloa Hopealoimu-leivinuunitarvikkeita: kiveä ja laastia. Oli aikamoinen urakka kantaa kaikki kivet (seassa oli kaikenkokoisia kiviä) sisälle lämpenemään ennen muurausta. Saatiin ohjeet, että kivien tulee olla lämpimässä tilassa vähintään vuorokausi ennen muurauksen aloitusta. Onneksi ei tarvinnut raahata kiviä kahdestaan :D Kiitos apureille!

Osa leivinuunin tarvikkeista


Muurari ohjeisti meitä levittelemään kaikki erilaiset kivet eri pinoihin. Me tehtiin työtä käskettyä ja yhtäkkiä oli tupa täynnä erikokoisia elementtejä ja kiviä. Siinä sai jo käyttää mielikuvitusta, jotta saatiin kaikki osat lähelle muurauspaikkaa, mutta selkeästi lajiteltuina. Mietittiin porukalla, että varmaan menisi itseltä pari viikkoa jos pitäisi alkaa kylmiltään kasailemaan leivinuunia.

Leivinuunin pystyttäjät (kaksi oikeaa ammattimiestä) pörhälsivät Räntsille maanantai-aamuna ja he aloittivat hommat saman tien. He arvioivat työn kestävän kolme päivää.

Ensimmäisen päivän aikana uuni kasvoi reunapenkkiin saakka.
Toisena päivänä uuni oli jo täydessä korkeudessa.

Kolmantena ja viimeisenä kasauspäivänä viimeisteltiin ulkopinnat ja laitettiin luukut paikalleen.
Eikö olekin upea?  Kyllä nyt on tyytyväinen olo, varsinkin, kun alettiin hämmentämään tätä leivinuuniasiaa vielä viimemetreillä. Tuo Hopealoimu on kyllä niin valtavan hyvännäköinen kivi! Pinta on niin eläväinen. Varsinkin, kun meille tuli tuota lohkottua kiveä vielä uuninluukun ympärille. Lisäksi päällystetään varaava piippu vielä luonnonreunaisilla Hopealoimu-laatoilla.Nyt täytyy vielä malttaa uunin lämmityksen kanssa. Lämmitys tulee aloittaa hyvin varovasti ja sen pitää antaa kuivua rauhassa. Laskelmiemme mukaan uunin laastien mukana on mennyt noin 100 litraa vettä, joten on ihan loogistakin antaa uunin kuivua rauhassa. Näin vältetään kivien ja saumojen halkeilu.


Tänään saatiin muuten vesikiertoinen lattialämmityskin toimintaan! Sähköllä lämmitellään ainakin pari päivää ennen kuin vesi-ilmalämpöpumppu on kytketty. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!