sunnuntai 14. elokuuta 2016

Pikakelauksella eteenpäin

Voi luoja, että on pitänyt kiirettä. Kolmen viikon loma oli ja meni raksaillen 12–17 tuntia päivässä. Nyt sitten taas painetaan töitä ja raksaillaan. Tuntimäärä tuntuu pysyvän aika vakiona :D Saatiin kuitenkin ”lomailla” viikko yhdessä!

Erkkerin hirsipanelointi valmiina

Lattiavalujen jälkeen ollaan nyt menty talon ulkopuolen teko edellä. Rakennettiin noin 20 metrinen teline talon pääsisäänkäynnin puoleiselle pitkälle sivulle, jotta päästiin tekemään ulkoverhousta yläreunasta. Meillehän tuli vielä hirsikerran päälle hirsipaneelia, sillä talo on sen verran korkea. Hirsipanelointi on ollut yllättävän hidasta hommaa mittailujen, jiiriin sahaamisten ja paneeleiden vääntymisen ansiosta.

Telinehässäkkää

Uudelta telineeltä käsin ruvettiin tekemään pääsisäänkäynnin eteen tulevaa kuistia. Ei oltu edes tajuttu, kuinka siisti siitä tulee! Yllättävän massiivinen ja se katkaisee kivasti talon pitkän sivun. Tosin monilappeinen katto oli aika työläs tehdä. Tuntuu, että monet suhteellisen pienetkin valinnat talon suunnitteluvaiheessa voivat aiheuttaa monien tuntien lisätyötä! Voi, kun olisi tiennyt suunnitellessa… Ollaan edelleen kyllä tosi tyytyväisiä tulevaan taloon, mutta joitain juttuja olisi ehkä voinut toteuttaa vähän erilailla jos olisi tiennyt, kuinka paljon aikaa mikäkin homma vaatii.

Kusti
Lähes kaikki talon räystäslaudatkin ovat paikoillaan! Tekee aika paljon lisää ilmettä. Ja oli edelleenkin ihan huippuvalinta tuo Suomen Luonnonmaalien (entinen Pajutex) peittävä Tervatex mustana. Kerroin aiemmin, että maalattiin räystäslautoja jo etukäteen, jotta ne olisi helppo laittaa paikalleen maalattuina. Tervamaalin kuivumisaika on kuitenkin aika pitkä ja näin epävakaisina ilmoina vielä pidempi. Tultiin kuitenkin pian siihen tulokseen, että maalataan räystäslaudat vasta paikallaan. Meille oli neuvottu, että kannattaa maalata paikallaan, mutta eihän me sitä uskottu ennen kuin itse kokeiltiin!


Räystäslautoja ja yläikkunoiden aukkoja

Ihan hitonmoinen homma maalaamisessa ja ergonomia mitä kauhein, varsinkin, kun telineiden korkeus ei ollut aina läheskään optimaalinen! Välillä sai maata selällään räystään alla ja tosinaan sitten roikkua toisella kädellä katosta ja maalata toisella kädellä. Räystäiden maalaus on toisaalta ollut lähinnä iltapuuhastelua. Pisimpään, lähes 20 metrin pituisen sivun räystäslautojen maalaukseen meni noin kolmisen tuntia. Aloittelin maalausta kahdeksan aikaan illalla ja lopettelin noin yhdentoista maissa, kun en enää erottanut mustaa maalia maalaamattomasta pinnasta. Vähän sai Niko tarkistella maalaustulosta seuraavana päivänä!

Räystäslaudoista vielä pari juttua. Nykyään rautakaupoista ei meinaa saada hienosahattua räystäslautaa pitkänä ilman pintakäsittelyä. Lähes kaikki räystäslaudat on pohjamaalattu jollain ilmeisesti akrylaattia/muovipohjaisella aineella. Oltiin yhteydessä Suomen Luonnonmaalien tyyppeihin ja he eivät suositelleet tervamaalia pohjamaalatun laudan päälle. Muutenkin oltiin aika epäileväisiä noiden pohjamaalattujen lautojen kanssa, sillä ilmeisesti maalin hilseily niissä on aika todennäköistä. Varsinkin, kun meille tulee mustat räystäslaudat.

Oltiin jo epätoivon vallassa, kun oli soiteltu useampaan rautakauppaan ja yhdelle sahalle, eikä mistään löytynyt yli neljä metristä käsittelemätöntä räystäslautaa. Nykyään kuulemma KAIKKI ostavat vain pohjamaalattua. Löysin kuitenkin lähistöltä vielä yhden sahan, jonne soitin. He saivat toimitettua meille haluamaamme 5,1 metristä hienosahattua käsittelemätöntä räystäslautaa!

Nyt voin olla lähes 100 % varma, ettei meidän räystäslautojen maali rupea hilseilemään ikinä! Maali on niin jämäkän tuntuista, että tuntuisi lähes mahdottomalta ajatukselta, ettei se pysyisi laudassa, vaikka aurinko porottaakin kesäisin. Ollaan sitä mieltä, että kyllä joihinkin asioihin on hyvä panostaa ja käyttää aikaa. Olisi ollut niin helppo ottaa jo valmiiksi sävytetyt räystäslaudat. Lopputulos ei kuitenkaan olisi ollut koskaan sitä, mitä se on nyt. PS.RAKASTAN MEIJÄN RÄYSTÄSLAUTOJA!

4 kommenttia:

 1. Tulee varmasti ihana talo.
  Osallistu Riviera Maisonin pyyhkeiden arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan näin 😃 Suht työläs tuo arvonta kiireiden keskeltä,joten jätän muille paremman arpaonnen! Kiitos tarjouksesta!

   Poista
 2. Oliko tähän jokin syy, ettette käsitelleet räystäslautoja rautavuíhtriilillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Lähinnä se, että haluttiin ne mustiksi :) Päädyttiin tervamaaliin sen hyvän kestävyyden vuoksi.

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!