sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Enää ei tarvitse seikkailla raudoitusverkkojen seassa

Valupäivää edeltävä yö meni valvoessa ja panikoidessa. Kävin vielä aamulla aikaiseen vetämässä parit lisäsurraukset raudoitusverkkoihin (ihan vain oman mielenrauhani vuoksi) ja laittamassa pari naulaa lisää kylmäkatkon solumuoviin. Valupäivä aiheutti kyllä tosi paljon stressiä ja ahdistusta. Siinä vaiheessa, kun betonia lähdettiin pumppaamaan, katosi myös stressi. Enää ei voitu omalla tekemisellämme tehdä mitään! Homma oli nyt täysin toisten ammattilaisten käsissä.

Valu aloitettiin erkkeristä

Valupäivä itsessään sujui erinomaisesti! Betoniauto aloitti pumppauksen 6.30 ja reilu 3 tuntia myöhemmin oli betonit molemmissa rakennuksissa. Betonia meni 30,5 kuutiota. 0,5 kuutiota otettiin varmuudeksi ja saatiinkin siitä panospuhdistamon ankkurointibetonit.

Valmista pintaa!
Meitä varoiteltiin, että olisi kannattanut suojata seiniä vieläkin korkeammalle, ettei tule betoniroiskeita. Voin kuitenkin ilolla todeta, ettei seinämme saanut kuin pari pientä roisketta ja nekin jäävät vielä suihkutilaan, johon ei jää hirsiseinää edes näkyviin! Toki roiskuminen johtuu paljolti betonin laadusta/vetreydestä sekä siitä, mihin sillä betoniletkulla tähdätään. Meillä oli kyllä ammattitaitoiset betoni- ja lattiamiehet!

Tällaiset pari roisketta tuli :D

Perjantain sää oli suotuisa lattian valamiselle. Aamulla oli suht viileää ja kosteaa. Missään vaiheessa aamupäivää aurinko ei porottanut täydeltä taivaalta, jolloin lattiamiehillä oli hyvin aikaa hiertää lattioita. Meillä oli kolme lattiamiestä tekemässä lattioita. Betoniauton mukana oli lisäksi kaksi miestä.

Illalla päästiin tepastelemaan valmiille lattioille ja peittelemään lattiat, etteivät ne kuivuisi liian nopeasti. Suihkuteltiin vähän vettä lattian pintaan ja heiteltiin pressut ja muovit paikalleen. Toiset pitävät lattioiden peittämistä valun jälkeen turhana varotoimenpiteenä. Päätettiin kuitenkin noudattaa lattiamiehen ohjeistusta ja nopeastihan nuo 300 neliötä peitteli ja löydettiin peitteetkin omasta takaa.

Nyt on peitot paikallaan!

Kyllä sen kemiallisen lämpenemisreaktion lattiasta huomasi, ja suihkuteltu vesi alkoi haihtua aika nopeasti paljaalta lattialta. Peitteiden alla kosteus pysyy huomattavasti paremmin. VINKKI: ei kannata heittää mitään isoja muovipeitteitä pois, vaikka ne toisinaan ovatkin tiellä raksalla! Niitä saattaa tarvita monta kertaa rakennusaikana. Aina on jotain peitettävää ja esimerkiksi tuohon lattiabetonin peittelyyn nyt soveltui mikä tahansa peite.

Annetaan nyt peitteiden olla ensi viikkoon asti, kunnes hiotaan talon lattiabetonin pinnasta nousseet liimat. Hionnan ansiosta lattia pääsee kuivumaan paremmin, eikä sen jälkeen enää tarvita suojauksia. Teen vielä lähipäivinä autotallin lattian valusta erillisen postauksen, sillä siihen tuli pari mielenkiintoista spesiaalijuttua! 

4 kommenttia:

 1. Meillä lattia valettiin keväällä heti sokkelin valun jälkeen eli ennen hirsikehikkoa. Oli kyllä helppo homma kun sai kaiken tehdä ilman seiniä ja ovesta pujottelua. Itse en keksinyt yhtään syytä miksi lattian valu olisi pitänyt jättää myöhemmäksi. Kehikon kasauskin oli helppoa kun laittoi vain telineet suoraan lattialle. Miksi lattiat yleensä valetaan vasta seinien jälkeen?

  VastaaPoista
 2. Kiva! Itsekin olen miettinyt, että ois päässy aika helpolla jos valu olis ollut ennen kehikkoa. Usein se ei ole kuitenkaan aikataulullisesti mahdollista (toki olisi jos suunnittelisi kaiken todella hyvin). Vesikiertoisen lattialämmityksen vetäminen oli myös helpompaa,kun oli kehikko ympärillä ja väliseinien paikat tarkalleen tiedossa > ei tule mokia sen suhteen. Meillä tuli huoneisiin omat lattialämmityspiirit. Lisäksi sää vaikuttaa paljon valun onnistumiseen. Meitä neuvottiin peittämään valu noin viikoksi, ettei se kuivu liian nopeasti. Jos ei olisi ollut kattoa päänpäällä,olisi lattia kuivunut liian nopeasti. Jos olisi satanut kaatamalla,olisi tullut ongelmia siitäkin 😄 Eli vastauksena varmaan se, että monet varmaan haluaa pelata varman päälle ja aikataulut ei ehkä anna myöten,että valaisi ennen kehikkoa.

  VastaaPoista
 3. Ei lattia todellakaan kuivunut liian nopeasti meilläkään kun oli muovien alla kolme viikkoa. Mut mä kyllä edelleen mietin miksi aikataulua ei saisi paasaamaan. Ainut mikä ulkoa valua mielestäni estää on sateinen sää valupäivänä. Kaikki muut asiat selviää suunnittelemalla. Itse en rakentamisesta juuri ymmärrä mutta kun seurasin keväällä meidän urakoitsijan tekemistä niin tuntui jotenkin hassulta että miksi kaikki eivät tee näin. Niin helpolta se näytti. Hienolta näyttää teidänkin talo.

  VastaaPoista
 4. Jokainen tavallaan :) Erilaisia tapoja löytyy asiasta kuin asiasta. Kiitos :) Pikkuhiljaa alkaa tuo talo oikeasti hahmottua, kun ollaan saatu noita ikkunoitakin paikoilleen!

  VastaaPoista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!