sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Tositoimissa rautavihtrillin kanssa. Autotalli käsitelty!

Vedettiin nyt autotalliin rautavihtrillit! Pitkien pohdintojen jälkeen päädyttiin laittamaan 1,5 kg rautasulfaattia 10 litraan vettä. Jotenkin isolla pinnalla puun reaktio ainakin näin alkuun näyttää paremmalta kuin vain pienelle palaselle. Hirren värin muutoksen havaitsi silmämääräisesti hyvin nopeasti suihkutuksen jälkeen. Oli se vaan niin vaivatonta suihkutella rautavihtrillit seinille, kun ei tarvinnut pahemmin varoa valumia hirsipinnalla ja saatiin korkeatkin seinät vaivattomasti suihkuteltua tikkaiden ja ystäväpariskunnan avulla!

Tarkat mittaukset suoritettu!
Kuusi ei ilmeisesti ole yhtä imukykyinen kuin mänty, mutta hyvin tuntui aine tarttuvan.  Suojattiin sokkeli hyvin, sillä siihen on vedetty jo yksi kerros tasotetta. Rautavihtrilli jättää muuten rumat ruosteiset valumajäljet sokkeliin. Meillä meni autotallin noin 160 seinäneliöön ainetta kyllä reilusti suositukseen verrattuna. En tainnut edes laskea sitten lopulta, että paljonko rautasulfaattia meni, mutta varmasti enemmän kuin pussin kyljessä sanottu 1 litra 8-10 neliötä kohti. Haluttiin pelata varman päälle ja sumutella ennemmin liikaa kuin liian vähän. Etenkin hirren saumat saivat kunnon suihkaukset!

Autotallin takaseinä juuri käsitelty ja sokkeli suojattu
Tähän väliin BONUSVINKKI tuleville rautavihtrillikäsittelijöille: ei kannata käsitellä hirsiä jos on käyttänyt hiljattain aurinkorasvaa! Meillä muutamat hirret olivat saaneet vähän aurinkorasvakäsittelyä vahingossa. Ihmeteltiin rautavihtrilliä suihkutellessa, miksi jotkut kohdat tuntuivat hylkivän ainetta. Hetken päästä kohdat muuttuivat oranssinpunaisiksi. No, Niko huomasi sitten seuraavana päivänä aurinkorasvailun jälkeen, että kädet muuttuivat punaisiksi (Missä oli suojahanskat, kun rautavihtrilliä oli päässyt käsille..?)! Eipä tarvinnut enää kauaa miettiä, mistä tämä johtui. Eli aurinkorasva + rautavihtrilli = bad idea. Toki väri varmaan siitä vielä haalistuu.

Hetki käsittelyn jälkeen. Tälle seinälle ilmeistyi muutama punainen täplä. Tarkimmat huomaa nurkan viidennnessä kokonaisessa hirressä hieman punertavaa jo heti sumutuksen jälkeen.


Nyt muutama päivä suihkuttelun jälkeen, on havaittavissa aineelle ominainen suolojen nouseminen hirren pinnalle. Odotellaan, että sateet huuhtovat suoloja pois tai täytyy alkaa kohta kasteluhommiin jos ei ala satelemaan :)

Pintaan nousseita suoloja

Yllättävän vaalealta tuo rautavihtrillikäsittely näyttää, ainakin toistaiseksi. Mielestäni koevedokset eivät olleet missään vaiheessa noin vaaleat... Jännittävää nähdä, miten väri vielä muuttuu!


10 kommenttia:

 1. Moi!Rakennettiin peura talo v.2014.Tänä keväänä käsiteltiin pinnat rautasulfaatilla. Tyytyväisiä ollaan. Suhde oli suunnilleen sama kuin teillä. Sekaan laitettiin muutama gramma jauhemaista petsiä. N.kk kuluttua seinät kasteltiin kauttaaltaan jotta suolot lähtevät pinnasta pois. Lopputulos todella hyvä ja luonnollinen. Jos haluatte kuvia miltä talo näyttää käsiteltynä voin s-postilla laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Virpi! Kiva juttu, että päädyttiin samaan talovalmistajaankin :) Enpä ollu ajatellutkaan, että sekaan voisi laittaa jauhemaista petsiä. Kuulostaa ideana aika siistiltä! Olis kyllä tosi kiva nähdä kuvia. Meidän sähköposti on hirsitalorantsi ät gmail.com. Kiitos jo etukäteen! Täytyy varmaan haastatella vielä sähköpostitse tuosta petsijauheesta :)...

   Poista
 2. Hei! Meillä on viimekesänä rakennettu kuusi lamellihirsitalo. Pystytyksen jälkeen käsiteltiin uulan homesuojalla ja maanantina on tarkoitus aloittaa pintakäsittely. Viime kesänä mietittiin jo tuota rautavihtrilliä, mutta ei osattu sillon päätöstä tehdä. Huono puolihan siinä on että se ei millään lailla suojaa puuta kuin homeelta. Eli puu pääsee kastumaan viistosateella, imee vettä itseensä ja auringon alkaessa paistaa alkaa lämpenemään ja kuivamaan niin äkkiä että halkeilee. Mutta toisaalta pääsee vapaasti kuivamaan ilman mitään kalvoja. Valo muutenkin hajottaa puuta pikkuhiljaa.

  Vanhoja luonnollisesti harmaantuneita hirsirakennuksia mitä olen katsonut niin juuri varjossa olevat, muutenkin puuston suojissa olevien rakennusten seinät on niitä harmaita. Auringon paahteessa olevat seinät ruskeita, oksat ilmeisesti pihkasta keltaisia. Eikä hirren kuntokaan aina ole ollut enää ulospäin kovin hyvä pinnasta, ei lahosta vaan varmaan valon, veden ja lämpötilan vaihdoksista. Kyseisten rakennusten iästä ei kuitenkaan ole ollut tietoa. Mietityttää että miten pitkään menee että pinta alkaa selvästi hapertumaan?

  Paras olisi ehkä kalvoa muodostamaton, peittävä ja vaalea pinta. Mutta vaatii hyvät pohjatyöt: homepesua (meilläkin on homesuojasta huolimatta tullut jonkin verran pilkkuja), uuden homesuojan ja sopivan maalin. Eli valtava työ ja soveltuvat maalit on käsittääkseni aika kalliita. ja silti vaanii vaara että pintaan tulee hometta. Eihän se ole vaarallista, mutta tosi ruman näköistä etenkin siinä vaaleassa pinnassa. Nettikeskusteluja lukiessa hometta tulee myös roslagin mahonkiin.

  Todennäköisesti nyt kuitenkin vedetään rautavihtrillillä ja katotaan miten pinta vanhenee ja vedetään sitten vaikka punamultaa jos tuntuu että ei näytä hyvältä. Siinähän on pigmenttiä joten suojaa jo uv säteilyltä, mutta ei estä halkeilua ja etenkin tummat sävyt taas kuumentaa pintaa niiden imiessä auringon lämpöä. Tarttuu myös paremmin puun pintaan kun on päässyt höyläpinta vanhenemaan.

  Reilu kuukausi sitten testasin vihtrilliä pariin seinään, itä ja eteläsivuille. Oli muistaakseni 500g/10l tai 200g/10litraan. Väri on yllättävänkin tumma. Toki varmaan vaikuttaa se että pinta on ollut alttiina valolle jo 10 kk. Mitään suoloja ei ole pintaan noussut, ihan kaunis väri, mutta seinään osuneet sadepisarat näkyy eri värisenä, ne on vähän tummempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentista! Mielenkiintoisia asioita olet pohtinut. Tuntuu kyllä, että ulkoseinien käsittelystä ollaan monessa eri lähteessä niin eri mieltä, että on aika hankalaa muodostaa itse omaa mielipidettä. Toisaalta tulee mieleen, että varmaankin taloon tulee jotain muutakin isompaa ongelmaa, ennenkuin ulkoseinät rapistuvat :D Ainakin haluan uskoa, että näin olisi. Mutta totta on tuokin, että auringonvalo varmasti hajottaa myös puuta.

   Joo, näin olen itsekin lukenut. Tänään puhuin juuri erään maalifirman edustajan kanssa ja hän sanoi juuri samaa kuin sinäkin, että vaaleassa värissä taas kaikki pienetkin pilkut näkyy tosi selvästi. Ja me taas tykkäämmekin enempi tummista sävyistä (ei tuo rautavihtrilli kyllä kovin tumma tule olemaan, mutta vuorilaudat sitten ainakin). Mukava kuulla, että muutkin hirsitalorakentajat painivat samojen ongelmien kanssa! Tuo punamultahan on aika varma vaihtoehto, mutta sen päälle ei sitten enää oikein muuta vedetäkään... Kommentistasi on jo pari päivää aikaa, niin onkin pakko kysyä, että teittekö nyt vihtrillikäsittelyn? Meillä koevedokset näyttivät puolestaan tummemmilta kuin sitten suurempi pinta.

   Poista
 3. Itäpääty käsiteltiin alkuviikosta, ihan sutimalla. Meillä on ikkunat ym. paikoillaan niin en halua että ainetta leviää sinne minne ei ole tarkoitettu, eikä tarvitse itse suojautua niin hyvin.

  200g/10l vettä liuoksella, vajaan vuoden pystyssä olleessa seinässä kemiallinen reaktio alkaa heti ja näkee helposti missä ainetta on ja missä ei. Nyt odotellaan vielä että miten väri kehittyy ennen kuin uskaltaudutaan koko taloon.

  Nyt on ollut sateista monta päivää ja välillä on tullut vettä viistoon idästä päin. Seinässä näkee selvästi mikä osa on kastunut ja mikä ei. Eniten kastunut alue on kauniin vaalean kelonharmaa. Osassa seinää näkee selvät pisarajäljet ja se osa mikä ei ole kastunut ollenkaan on taas oman värisensä. Tänään kasteltiin käsiteltyä seinää kokeeksi vedellä, paineruiskulla sutia apuna käyttäen ala ja katsotaan mikä on vaikutus vai vaatiiko pidempi aikaisen kosteana säilymisen että väri tasoittuu. Juuri tuo pisarajälkien näkyminen ja seinän epätasainen kastuminen sateilla on heikkous tässä hommassa, mikä mietityttää. Minulla on se mielikuva että uudella vaalealla puulla reaktio on paljon hitaampi ja väri ehkä tulee ehkä helpommin tasaisemmaksi. Ikkuna ja ovivuorilaudat on perusosiltaan jätetty paikalleen, mutta syksyllä asennetut lippalauta viritykset otettiin irti ja näkee miten iso ero värisävyssä käsittelyn jälkeen on alueilla jotka on olleet syksystä asti piilossa, ja niillä, jotka on olleet koko ajan alttiina valolle.

  Hain kyllä tiistaina koepurnukat faluninpunaista uulan keittomaalia ja tervaksen sävyista roslagin mahonkia. Keittomaalin levitettävyys, peittokyky ja tahraamattomuus ainakin uutena oli positiivinen yllätys. Koepalikka on ollut myös koko ajan sateessa ja hyvältä silti näyttää. Uulan mukaan kun poistaa vanhan punamullan niin ainakin heidän öljymaalia voi käyttää päälle, joten ei ihan lopullinen ratkaisu ole. Sama juttu roslagin mahongissa. Mutta punamultaa, ei taida saada enää mahongin tms. tervamaalien päälle, eikä mitään läpikuultavaa voi käyttää keittomaalin jälkeen.

  Roslagin mahongissa on myös voimakas haju, terva ja liuotteena käytetty hiilivetyliuotin tekee sellaisen cocktailin että joutuisin levittämään varmaan maskin kanssa.

  Onko teillä pohjakuvaa, muuten täällä jossain? Mitä olette ajatelleet tehdä hirrelle sisätiloissa ja onko teillä millainen budjetti projektille?

  VastaaPoista
 4. Me meinattiin kans käsitellä ainakin osa talosta sitten ihan sutimalla. Autotallissa ei tarvinnut varoa juurikaan mitään, kun tehdään siihen vielä lisäeristys tulevaisuudessa. Näiden rankkasateiden jälkeen on nimittäin rautavihtrillit vähän roiskunut. Meillä autotallin käsittely sai olla pari viikkoa ilman sateita, ja pinnasta tuli nyt tosi kiva ja tasainen kun on kovat sadekuudot huuhtoneet seiniä kauttaaltaan. Joo onhan tuon käsittelyn jälki jonkin aikaa jopa ruman näköinen ennenkuin tasottuu ajan saatossa.

  Tuo onkin hyvä vähän kokeilla eri seinille niin näkee, miltä alkaa näyttää! Mehän tehtiin autotallin käsittely aikalailla tuoreeseen hirteen ja ihan vartissa alkoi väri muuttua. Mielestäni meidän pienillä koepalasilla ei ainakaan voinut havaita mitään muutoksia pariin päivään. On tosin mahdollista, että koepalojen hirsi ei ollut ehkä juuri pakasta vedettyä.

  Punamullan poistaminen kuulostaisi kyllä siltikin aika isolta hommalta, hehe! Tervaksen sävyinen Roslangin mahoki kuulostaa ainakin tosi hyvältä! Niin, nuo on kyllä hyvä pohtia etukäteen, ettei tule katumanpäälle, jos ei pystykään vetämään enää esim.kuultomaalia. Itse ainakin arvosta puutalossa juuri sitä, että puun syyt näkyy käsittelyn läpi. Tosin en sitten tiedä, mikä olisi oikeasti paras tapa suojata itse puuta, niin että se olisi muiltakin osin hyvä vaihtoehto :) Me vedeltiin just viikonloppuna tervamaalit ja olihan se aikamoinen tuoksahdus!

  Ei taida olla pohjakuvaa,ainakaan vielä. Saa nähdä jos laitetaan jossakin vaiheessa. Sisätilojen käsittelyt on aikalailla jo pohdittu. Teen siitä kattavan tekstin viimeistään, kun sisähommat alkaa. Ei se oikean aineen löytäminen ollut siinäkään helppoa! Ollaan päätetty pitää budjetti omana tietonamme,valitettavasti.

  VastaaPoista
 5. Been there, done that, joten olisin voinut antaa vinkkejä mm. meillä käytetyistä tuotteista. Itse ainakin kaipasin aikanaan vertaistukea ja toki sitä jonkin verran saatiinkin. Eräältä tuttavapariskunnalta saatiin jopa heidän tarkka budjettikirjanpito jota muokattiin omiin tarpeisiin ja tehtiin sen pojalta oma varovainen budjetti. Alittuu itseasiassa ihan mukavasti.

  Vaikuttaa että meidän talo on pienempi kuin teidän ja jonkin verran on ulkopuolisia tekijöitä käytetty, mutta silti on tämä rakennusaika ollut sekä fyysisesti että henkisesti raskasta aikaa. Ja vaikka talo alkaa kohta olla valmis, on sekä sisällä että ulkona jonkin verran fiksaamista ja sisustamista ja sitten odottaakin puuvajan autokatos+varaston rakennus sekä pihatyöt. Joten onnea ja jaksamista. Sitä tarvitsette. Minä vaikenen ja ehkä käyn jossain vaiheessa mielenkiinnosta katsomassa miten teillä homma edistyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Vinkkejä ei toki voi koskaan saadaa liikaa :) Ulkopuolten käsittelyaineet nyt on lukkoon lyöty, mutta muuten on vielä pelivaraa. Tolleen on varmasti aika kiva, jos saa suuntaa-antavaa pohjaa. Toki netistä löytyy paljon erilaisia laskimia ja itse laskelmoitiin laskureiden ja rakennusalan ammattilaisen kanssa budjettia.

   Meillä projekti on ollut käynnissä vasta aika vähän aikaa, joten voimavaroja on vielä hyvin jäljellä :D Toki, kun päivät tuppaa aina venymään, niin onhan se selvää että jossain vaiheessa ramasee. Monesti voi olla varmaan jopa stressaavampaa jos on joku ulkopuolinen tekemässä kuin jos tekee itse. Tuo viimeistelyvaihe on varmasti aika kuluttava, kun on paljon pikkujuttuja, joiden kanssa joutuu touhuilemaan. Pihatöistä puhumattakaan! Kiitos, ja samoin sinne! Tänne me pyritään aina kirjottelemaan tekemisistä, joten saa tulla kurkkailemaan! Mukavaa viikonloppua :D

   Poista
 6. Meillä on sokkelin valaminen käsillä ja keväällä hirsikehikon pystytys edessä. Rautasulfaatin käyttö kiinnostaisi mutta muutama asia askarruttaa:

  Talotehtaat käsittelevät hirret homesuojalla. Onko siitä haittaa jos pintaan haluaa laittaa rautasulffaattia?

  Entäpä räystään suojassa olevat seinäpinnat. Saako seinästä tasaisen harmaan vai onko sateensuojassa oleva seinän yläosa erivärinen kuin alaosa? Vai saako seinän tummumaan tasaisesti vaikka vesiletkulla huuhtelemalla? Oletteko käsitelleet räystäiden alalaudat rautasulfaatilla ja miltä ne näyttävät? Samoin askarrutta talon päätyyn tulevan terassin käsittely. Terassi on 3m leveä joten siellä on seinä hyvin suojattu sateelta. Miten tasaisesti käsitellyt pinnat tummuvat kun osa seinästä kastuu ja osa ei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa! Voi olla aika viisasta rakentaa noin, niin saa vähän huilaustaukoa talven yli :)
   Meidän hirsiä ei oltu homesuojattu. Jotkut talotehtaat ilmeisesti tekevän homesuojauksen. Toisaalta luulisi, ettei kaksi homesuojausta olisi pahitteeksi. Kannattaa kysyä talotehtaalta tai jostain maalifirmasta. Me ollaan ostettu paljon Suomen Luonnonmaaleilta (entinen Pajutex) ja luulen, että he saattaisivat tietää paremmin, sillä ovat erikoistuneet hengittäviin puunsuoja-aineisiin.

   Sateensuojassa oleva hirsi tulee olemaan erivärinen ainakin jonkin aikaa. Huuhtelu varmasti auttaa. Me ei olla jaksettu vielä huuhdella suojaisempia seiniä/seinien yläosia. Väri erot eivät ole siis häirinneet juurikaan. Meillä on myös terassi, joka on toki suojassa sateelta. Terassilla ehkä värierot näkyvät selvemmin tällähetkellä. Rautasulfaattihan on sellainen aine, mikä ei sovellu jos haluaa ihan tiettyä väriä, mutta me ollaan ainakin oltu tyytyväisiä tähän mennessä. Luulen, että huuhdellaan seinät vasta keväällä, ja mulla on vahva tunne, että värierot kyllä tasoittuvat vuoden sisällä. Täytyy tehdä viimeistään keväällä uusi rautasulfaatti-postaus, niin näette sitten, miten värit on tasaantuneet!

   Ja vinkkinä, jos teette rautasulfaattikäsittelyn, niin antakaa hirren ensin kellastua esim pari kk. Käsitelty hirsi alkaa harmaantua silloin paljon nopeammin. Huomattiin, että autotalli harmaantumisprosessi kesti tosi kauan, kun vedettiin sulfaatit heti pystytyksen jälkeen. Talon kehikkoa sai kellastua rauhassa pari kk ennen käsittelyä ja se harmaantui paljon nopeammin.

   Alaräystäslaudat käsiteltiin mustalla Tervatexmaalilla. Haluttiin kestävä käsittely, eikä uskallettu lähteä mihikään teollisiin maaleihin hilseilyn pelossa. Näistä kaikista löytyy blogikirjoitus, eli eikuin selailemaan :D

   Tsemppiä projektiin ja toivottavasti tästä oli apua!

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!