sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Ja mites tänään kävikään rautavihtrillin kanssa?

Nyt on juhannuksen raksabreikki ohi ja hommat jatkuu taas normaaliin tapaan. Tänään tosin jatkettiin vähän löysin rantein. Tehtiin, mitä oltiin suunniteltukin eli käsiteltiin juuri hirsipaneloitu pohjoisen puoleinen lyhyt sivu rautavihtrillillä (rautasulfaatilla). Yläpuolen hirsipaneelit ehtivät päivettyä vain muutaman päivän, kun vastaavasti hirsikehikko on valitettavasti saanut päivettyä jo noin kuukauden verran. Olen kuullut sanottavan, ettei kuusi kellastu kovinkaan nopeasti, mutta kyllä se näyttää kellastuvan! Ei ehkä yhtä paljon kuin mänty, mutta kuitenkin. Ero juuri pakasta vedetyllä hirsipaneelilla ja kuukauden päivettyneellä hirrellä on kuin yöllä ja päivällä.

Oletettavissa tietysti oli, että hirsipinnat tulevat reagoimaan hieman eri tavalla. Päätettiin kuitenkin ottaa pieni riski ja käsiteltiin sekä hirsikehikko että hirsipaneelit rautavihtrillillä. Eiköhän väri tasoitu vuosien saatossa. Täytyisi pikkuhiljaa saada räystäslaudat paikalleen ja oli hyvä saada hirret sitä ennen käsiteltyä, ettei tarvitse suihkutella ja sutia räystäslautojen ahtaisiin väleihin. Ja oli toki mukavampi työskennellä telineiltä käsin kuin tikapuilta. Kerroinkin jo aiemmin, että autotalli käsiteltiin kauttaaltaan helposti paineella toimivan sumutepullon kanssa, koska autotallin kanssa ei tarvinnut pahemmin varoa mitään, sillä siihen tulee lisäeristys kuitenkin jossain vaiheessa. 

Talon kanssa puolestaan olemme aika tarkkoja, emmekä halua räiskytellä rautavihtrillin kanssa. Niinpä suojattiin lyhyellä sivulla oleva yksi ikkuna erityisen hyvin muovilla ja käytettiin sumutepulloa vain isoilla pinnoilla lähinnä ikkunan alapuolella ja sivuilla. Muuten käytettiin maalauspensseliä levitykseen. Ajattelin etukäteen, että sutiminen olisi yhtä tyhjän kanssa ja ettei se tulisi onnistumaan, sillä rautavihtrilli on niin vetistä, tai oikeastaan vain värjäytynyttä vettä. Homma hoitui kuitenkin yllättävän mukavasti sutimallakin.

Tässä hurja kuva siitä, kuinka nurkkahirret menivät todella tummiksi käsittelyn jälkeen. Käsittelyä ei ole vielä viimeistely :D


Autotallin hirsien rautavihtrillikäsittelystä on nyt reilu 20 päivää ja väri alkaa olla tosi nätti ja tasainen. Rankkojen sateiden ansiosta väri tasoittui, kun suolat huuhtoutuivat pois.  Tosin väri tulee varmasti vielä vaalenemaan tuosta. Täytyy todeta, että tyytyväisiä ollaan käsittelyyn ainakin tällä erää! Mitäs tykkäätte tuosta tämän hetken tuloksesta? Molemmat alla olevat kuvat ovat autotallin etelän puoleiselta sivulta. 

Autokatoksen käsittelyn tulosta

3 kommenttia:

 1. Piti tulla heti tänne katsomaan tuota pintaa, on kyllä upea! Jotenkin tosi ajaton ha elegantti. Eikä ollenkaan liian tumma. Teille tulee hieno talo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, kiitos :) Tuo pinta on kyllä just mitä kirjoitit ja se on jotenkin tosi eläväisennäköinen myös!

   Poista
 2. Hei miltä seinät näyttävät näin muutaman vuoden jälkeen? Entä tasoittuiko väriero panelin ja hirren välillä? Meillä muutaman kuukauden jälkeen hirret lähinnä rusehtavan harmaita ja panelit vaalean vihreitä :) Panelit pensselöitiin valmiiksi ennen asennusta sisätiloissa...

  VastaaPoista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!