lauantai 26. maaliskuuta 2016

SE OIKEA käsittelyaine hirsitalon ulkopinnoille?

Ollaan pohdittu tässä jo pidempään hirsipintojen käsittelyä. Nyt parin viimeisen päivän aikana pohdinta on saanut uutta tuulta alleen. Google on laulanut urakalla ja olen hienosti levittänyt kaikki hamstratut hirsien käsittelyesitteet keittiön pöydälle. Voin sanoa, ettei oo kovin helppoa!


Ei siihen pöydälle sitten muuta mahdukaan

Meillä on aika selkeä visio kyllä noista värimaailmoista, etenkin ulkopintojen osalta. Hirren ulkopinnat käsitellään tummaksi niin, että puun syyt näkyvät kauniisti. Hahmotelmakuvat löytyvät täältä.

Ulkopintojen värimaailman lisäksi mikään muu ei olekaan selvää! Paitsi ehkä se, että hirsi tarvitsee hengittävän käsittelyn. Olen saanut pääni ihan pyörälle selatessani eri valmistajien hirsille tarkoitettuja suoja-aineita. Osa sisältää akrylaatteja. Joku sisältää perinteistä tervaa ja vernissaa. Joku tekee hirren pinnalle OHUEN kalvon. Ohut kalvo hirren pinnassa ei kyllä ole sellaista, mitä me haemme omaan taloomme. Täytynee kysellä myös Peura Talojen mielipidettä hirren käsittelyaineesta :)

Hirsitalon valinnassa pidimme tärkeänä asiana juuri nimenomaan hirren hengittävyyttä. Tämän vuoksi haluaisimme olla varmoja esimerkiksi valttikäsittelyn hengittävyydestä. Toki on varmasti totta, että hirsi hengittää raoista ja nurkista, mutta silti täytyy sen käsittelyaineenkin hengittää!

Olen kuullut aika paljon kokemuksia valttikuullotteilla käsittelystä eikä sekään ole ihan vakuuttanut. Ilmeisesti myöskään perinteiset maalit eivät ole hyvä valinta, sillä esimerkiksi tervaa sisältävä maali saattaa kuivua viikonkin. Tällöin pitäisi olla viikon sormet ristissä toivoen, ettei sadekuuro iskisi ja homeitiöt pääsisi iskemään hirren pintaan.

Kävin tänään rautakaupassa hakemassa vähän suojaputkitarvikkeita ja jututin samalla myyjää hirsitalon käsittelyaineista. Hänen mukaansa pohjustusaineen vetäminen jo pystytysvaiheessa on erittäin tärkeää (tiedettiin tämä toki itsekin) ja hän myös suositteli värillistä valttikäsittelyä ulkopinnoille. Värillinen kuullote suojaa hirttä UV-säteilyltä. Olen lukenut myös, että jossain kuullotteissa olisi värin lisäksi myös erikseen UV-suoja. Myyjän mukaan tuo lisätty UV-suoja ei pahemmin parantaisi kuullotteen kestoa. Myyjä vielä varoitti minua, että ei saisi lukea mitään blogihömppää. Kuulemma porukka on lukenut blogeista hyviä vinkkejä ja sitten ollaan tultu rautakauppaan häntä koipien välissä kyselemään neuvoja, kun ollaankin tehtyä asiat päin honkia. En sitten siinä enää kehdannut edes mainita, että itsekin kirjoittelen blogia :D

Tulin kotiin päättäväisin mielin kauppareissulta ja ilmoitin Nikolle, että me vedetään ulkopinnat valtilla ja sillä selvä! Olin varma, etten jaksa enää puida näitä eri vaihtoehtoja ja ettei mikään ns. luonnollisempi vaihtoehto ehkä olisi kuitenkaan sen parempi. Myyjän varoittelusta huolimatta päätin kuitenkin vielä vähän googlailla :D

Ja sitten löysin rautavihtrillin! Hullaannuin täysin selatessani huikeita kuvia. Ja arvatkaa vaan mistä löysin tietoa? Mistäs muustakaan kuin blogista! Passiivipuutalo-blogissa kerrotaan kattavasti rautavihtrillikäsittelystä. Rautavihtrilli eli rautasulfaatti suojaa hirttä UV-säteilyltä, homeelta ja sieni-itiöiltä. Lisäksi se antaa puun HENGITTÄÄ ja värjää pinnan kauniin harmahtavaksi ajan saatossa. Sitä on myös lisätty esimerkiksi punamultamaaleihin nimenomaan suojaamaan hirren pintaa. Rautavihtrilli on myös aika edukasta ja sen päälle voi ilmeisesti vetää sitten tarvittaessa jonkun muun käsittelyn jos tulee joskus katumanpäälle. Tästä asiasta täytyy vielä kysyä vaikka Tikkurilan maalilinjalta.

Tää postaus meni kyllä aikamoiseksi tajunnanvirraksi, enkä päässyt vielä edes sisäpuolen käsittelyyn. Siitä siis joskus tulevaisuudesssa! Nyt pitää antaa ajatuksen hautua pari päivää ja palaan varmasti asiaan, kunhan päätös ulkopuolen käsittelystä on tehty :D


Tässä taas meidän metsämökki. Tää taitaa olla harmaantunut ihan luonnostaan ilman mitään käsittelyjä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!