torstai 3. toukokuuta 2018

Home- ja sisäilmaongelmat OSA III: Terveellinen koti

Tekstisarjassa on päästy jo kolmanteen osaan. Tässä osassa perehdytään terveelliseen kotiin ja sen vaatimuksiin.

Reilu kolme vuotta sitten päätettiin rakentaa meille unelmien oma koti. Valittiin hirsitalo ja sillä tiellä mennään, tyytyväisesti. En väitä, että hirsirakentaminen on ainoa tapa rakentaa terveellinen talo. Olen kuitenkin sitä mieltä, että se on varma ja yksinkertainen tapa rakentaa terveellinen koti.

Itse rakensimme Peura hirsitalon ja siitä vakuuttuneena pääsin myös mukaan Peuran tiimiin talon valmistumisen jälkeen.

Ulkovuori


Peuran hirsi on pääosin kuusipuuta. Kuusi on kosteudenkestävyydeltään ylivoimainen materiaali. Sen solukko sulkeutuu kuivuessaan. Kuusen solukko on pintapuusta sydänpuuhun samanlaista ja vastaa vedenläpäisevyydellään männyn sydänpuuta.

Kuusen oksat ovat verrattaen pieniä, joten halkeilu on vähäistä. Edellä mainittujen ominaisuuksien vuoksi kuusta käytetään paljon julkisivuverhousmateriaalina. Koska kuusi kestää hyvin kosteutta, se on turvallinen valinta oman kodin ulkoseiniin!
Tämän hirsitalon ilmanvuotoluku on 0,5Tiiveys


Se, että kuusipuu sietää hyvin kosteutta, ei tarkoita missään nimessä sitä, että seinärakenteeseen pitäisi joutua kosteutta! Kaikessa turvallisessa rakentamisessa, myös hirsirakentamisessa, tiiviisti rakenettu talo on kaiken lähtökohta. Tiiviisti rakennetussa talossa kosteutta ei pääse rakenteiden väliin.

Hirren muodolla, profiililla, on myös oma vaikutuksensa talon tiiveyteen ja laatuun. Peuran hirressä ei ole yläpuolista uraa, vaan hirren yläpinta on kaareva ( 1 ). Näin kosteus ei pääse hirren keskelle, kuten allasmaisissa ratkaisuissa saattaa käydä.

Kosteusteknisenä etuna toimii myös testattu ja mallisuojattu kapillaarikatko (3 ).
Hirren pontti on kiilava ( 2) ja hirren pohjassa olevat puiset "tiivistepiikit" varmistavat, että eristenauha painuu tiiviisti paikalleen ( 5 ).

Peuran hirressä tiiveys varmistetaan pitkältä matkalta, verrattuna esimerkiksi monen valmistajan käyttämiin kapeisiin tiivisteisiin.


                                                         
Lamellitekniikka tuo sydänpuun hirren ulkopintaan ( 7 ). Joten lamellihirren vääntyileminen on minimaalista ja lamellitekniikan ansiosta hirren painuminen on vähäistä.


Hengittävyys


Hirsi on materiaalina ihan omaa luokkaansa. Hirsi on hygroskooppinen materiaali, se tasaa kosteuseroja eli hengittää. Oikeaoppisesti rakennettu hirsitalo hengittää ja on myös tiivis. Lisäksi hirsi varaa lämpöä.

Hirsitalossa asuva on kuusi kertaa todennäköisemmin tyytyväinen kotinsa sisäilman laatuun kuin kivitalossa asuvat. Lisäksi hirsitalojen asukkailla on parempi yleinen terveydentila kuin muissa taloissa asuvilla.Lamellihirren liima


Terveellisestä kodista puhuttaessa keskustelu johtaa yleensä aina lamellihirsissä käytettäviin liimoihin. Sana "liima" saa usein aikaan ahdistusta. Moni on huolissaan formaldehydistä ja haitallisista kaasuista.

Voin todeta Peura hirsitalojen osalta, että meillä on käytössä formaldehydivapaa, PU-liima. Liima on tarkoin valittu ja se säilyttää hirren luonnollisen hengittävyyden. PU-liima kuuluu M1 päästöluokkaan ja on näin ollen vähäpäästöinen ja turvallinen valinta.

Moni homeelle altistunut on erityisesti pohtinut lamellihirren liiman vaikutusta. En ole kuullut keneltäkään altistuneelta, että PU-liimalla liimattu lamellihirsi olisi aiheuttanut mitään ongelmia.

Edellisessä tekstissä kerrottiin mun pikkusiskon tarinaa homealtistuksesta. Hän on oleskellut meidän talossa aika paljon ilman mitään oireita! Tulen seuraavissa teksteissä avaamaan myös muita asioita, mitä on hyvä huomioda, kun suunnittelee uutta kotia homealtistuksen jälkeen.Muita mielenkiintoisia tekstejä:Käyttämiäni lähteitä:

Miksi Peura?

Hirsikoti: hyvä sisäilma ja kosteustekninen turvallisuus

Asumisterveys ja -tyytyväisyys hirsitalossa

Hirsitalojen sisäilma hellii asukkaita

Hirsikoti: Hirsirakentamisen perusteet

Hirsirakentaminen ja ekologisuus

3 kommenttia:

 1. Olisi kiinnostavaa kuulla sinulta hieman vertailumielessä lamellihirsitalojen ja LCT-talojen plussia ja miinuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva, että vertailujutut kiinnostaa :) Tietysti en ole mikään CLT-talojen spesialisti, ja tietysti on sanomattakin selvää, että mielestäni lamellihirsitalo on parempi ja kustannustehokkaampi valinta kuin CLT talo :). Molemmat tehdään massiivipuusta, joten paljon löytyy yhteneväisyyksiä tietysti. CLT valmistajien sivuilta löytyy paljon infoa tuosta tuotteesta. Löysin yhden artikkelin clt taloista ja sen otsikko oli "Talo kuin paksusta vanerista". Ristiin liimattu massiivipuulevy ei herätä itsessäni luottamusta yhtä paljon kuin muutamasta "blokista" liimattu lamellihirsi. Ainakin osa CLT taloista taidetaan myös lisäeristää seinistä... CLT tekniikkahan on loistava ja mahdollistaa vaativatkin arkkitehtooniset ratkaisut. Ja toisaalta esim painumaton hirsi on silloin aika lähellä samaa :) Hehe,aika ympäripyöreä vastaus taisi tulla :D

   Poista
 2. :D Kiitoksia. Jos tulee lisää asiasta mieleen, niin käy huikkaisemassa blogissani, kuulen mielelläni aiheesta. Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!