maanantai 26. helmikuuta 2018

Näin saat rakentaa hirsitalon kaava-alueelle


Hirsitalo on kasvattanut suosiotaan jatkuvasti. Viime vuonna joka viides rakennettu talo oli hirsitalo. Katseet on siis käännetty vankasti terveellisen sisäilman ja hengittävän rakenteen suuntaan. Tänä vuonna ennustetaan joka neljännestä omakotitalosta hirsitaloa. 

Valitettavan usein törmätään kuitenkin puheisiin, joiden mukaan hirsitaloa ei saa rakentaa kaava-alueelle tiukkojen säännösten vuoksi. Oletko itse kuullut vastaavaa?
On totta, että joissain kaupungeissa vedetään hyvin tiukkaa linjaa hirsitalojen kanssa. Mutta onneksi on olemassa tapoja muokata hirsitalosta sellainen, että sen saa rakentaa myös kaava-alueelle. Seuraavaksi kerron, mihin asiohin täytyy kiinnittää huomiota kaupunkialueelle rakentaessa.


  • Nurkkaratkaisu. Perinteinen ristinurkka ei saa usein vihreää valoa kaupungin rakennusvalvonnasta. Perinteisestä ristinurkasta typistetty versio, nurkkalaudoitettu citynurkka on sopinut usein myös kaava-alueelle.


Vuoden 2018 alusta Peura hirsitaloille tuli uusi, odotettu nurkkavaihtoehto: jiirinurkka. Siinä hirsikerrat kulkevat samassa linjassa, eikä nurkkaan tule ylitystä. Näin hirsitalosta saadaan erittäin modernin näköinen, eikä tiiveydestäkään tarvitse tinkiä!


Jiirinurkka ulkopuolelta

Jiirinurkka sisäpuolelta  • Hirren korkeus. Rakennusvalvonnasta saatetaan todeta, ettei kaava-alueelle saa rakentaa hirsitalon näköistä taloa. Hirsitalon katsotaan tällöin erottuvan liikaa muista taloista.

Ratkaisuksi edellä mainittuun ongelmaan on tehdä hirsitalosta paneelitalon näköinen ulkopuolelta! Näin tehtiin esimerkiksi Kajaanissa. Hirteen ajetaan ylimääräinen ura ulkopuolelle, jolloin se saadaan näyttämään paneelitalolta.


220 mm korkean hirren keskelle on ajettu ura

Näillä tavoilla hirsitalo saadaan sopimaan täydellisesti myös kaupunkiympäristöön, kuitenkaan tinkimättä hirsitalon ominaisuuksista. Toki kaava-alueen muut määräykset täytyy ottaa huomioon, kuten värit, kattokaltevuudet yms.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!