sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Mustaa kuin terva

Nyt, kun ollaan saatu taloon katto päälle, niin alkoikin kunnon sadekelit! No eipä onneksi ole hirveästi menoa haitannut. Aloitettiin maalaushommat. Tällä kertaa maalaillaan räystäs- ja vuorilautoja lähes 800 metriä.

Maalauslinjasto

Päätettiin jo aikapäiviä sitten, että räystäs- ja vuorilaudat maalataan mustaksi. Haaveilimme oikein vahvasta, peittävästä ja mielellään mattapintaisesta sävystä. Musta sopii mainiosti rautavihtrillikäsitellyn hirsipinnan rinnalle.  Meidän hirsipystytysporukka oli vinkannut meille Pajutex- nimisestä firmasta, kun oltiin juteltu sisäpintojen käsittelyaineista. No tulipahan sitten koluttua heidän valikoimiaan ja sieltä löytyi sitten peittävä maali, Tervatex, joka täytti vaatimuksemme. Ajatus tervapohjaisesta maalista on kiehtonut meitä hyvinkin paljon ja nyt löysimme sille vielä sopivan käyttökohteen.

Maalin sekoittaminen kävi helposti akkuporakoneen vispilällä

Kävin perjantain kunniaksi hakemassa 20 litraa Tervatexiä ja sitten alkoi itse maalaaminen.  Voi sitä onnellisuuden määrää, kun avasin maalipurkin ensimmäisen kerran! Tervan tuoksu on vaan NIIN upea (paitsi ehkä nyt, kun raksavaatteet lojuu kämpän lattialla ja täälläkin tuoksuu tervalta :D). Ja entäs sitten, kun sipasin tervamaalia ensimmäisiin lautoihin! Se on aivan täydellistä! Ei voitaisi olla enempää tyytyväisiä. Maalin koostumus on just sitä, mitä oltiin haluttu. Tervamaalia sivellessä ei tunnu jäävän levitysjälkiä, mikä helpottaa maalaamista myös  aika mukavasti. Ja ei ole epäilystäkään, ettei maali tulisi pysymään auringonpaahteessa tai vesisateessa!

Maalausta sarjatuotantona

Ollaan nyt jouduttu maalaamaan talon sisällä huonojen säiden vuoksi (onneksi ilmanvaihto toimii vielä erinomaisesti, kun ei ole ikkunoita eikä päätykolmioita rakennettu umpeen). Aloiteltiin maalaamista varovaisesti perjantaina räystäslautojen kanssa ja saatiin ne maalattua. Lauantaiksi haettiin sitten vielä lisää maalattavaa lautaa 500 metriä. Oli hieman työlästä ensin kannella laudat talon sisäpuolelle, taapeloida ne, rakentaa kuivatustelineet ja maalata.

Kuivatustelineen design tulee suoraan Nikolta. Pähkäiltiin jonkin aikaa, että miten saadaan laudat ilmavasti, mutta mahdollisimman pieneen tilaan kuivumaan. Mulla meinas jo palaa hermot Nikon miettiessä hyvää kuivaussysteemiä. Meillä taitaa aika usein mennä näin, että itse olisin heti rupeamassa hätiköimään ja alkaisin vaan tekemään jotain hommaa, kun Niko taas jaksaa käyttää mieluummin pari ylimääräistä minuuttia suunnitteluun, jolloin lopputulos on usein myös paljon kestävämpi ja tietysti mietitympi… Laitettiin kunnon rokit soimaan, niin johan alkoi pensselit heilua ja kuivatustelineet täyttyä!

Teline tehty kahdesta kakkonelosesta ja lyöty 5 tuuman naulat laudan kannakkeiksi

 
A-teline


Tuumailtiin vielä maalausurakan aikanakin moneen kertaan, että hitto, tää musta väri on aivan tajuttoman upea. Vaikka maali on peittävä, sen läpi silti näkyy hyvin puun syyt. Tämä ylitsepursuava innostus varmaan johtuu osittain siitä, että hetken aikaa mietimme jo käyttävämme ihan perus akrylaattipohjaista maalia räystäslaudoissa. Ja nyt kun päädyttiin kuitenkin perinteikkääseen tervasta tehtyyn luonnonmaaliin, niin on todellakin sellainen olo, että valittiin oikein. 

2 kommenttia:

  1. Loistavat kuivatustelineet! Otetaan tuo idea aikanaan ehdottomasti käyttöön. :D Turha keksiä pyörää uudestaan. Hyvin etenee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, kyllä vaan! Sehän tässä bloggailussa onkin parasta, että saadaan hyvät ideat kiertoon :) Joo, ollaan edistetty ihan mukavasti, niinkuin olette tekin!

      Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!