keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Rautavihtrilli – oliko se sittenkin liian mahtavaa ollakseen totta..

Jaa-a. En edes taida osata itsekään vastata tuohon… Aika karmiva tuo väri tähän mennessä on ollut. Hirsien rautavihtrillikäsittelystä on nyt kuukausi. Kuukausi sitten oli aika innokkaat fiilikset, joita pääsette lukemaan tästä.. Päätin koota meidän molempien ajatuksia erikseen, mitä mieltä olemme nyt rautavihtrillistä, luonnonmukaisesta hirsien käsittelyaineesta.

Sussun ajatukset: Järkyttävä. Ihan kuin olisi vetänyt hirren pätkät painekyllästetyn värisellä käsittelyllä :D Ei ole paljoa kastelut eikä UV-säteily auttanut. Kauniista kelon värisestä puusta ei ole siis vielä tietoakaan. Kukkahattuiset ajatukset hengittävästä ja pitkäikäisestä hirsipinnan käsittelystä ovat siis hieman saaneet kolausta. TOISAALTA olen kyllä nähnyt niin vakuuttavia kuvia onnistuneista rautavihtrillikäsittelyistä, että vielä on toivoa jäljellä. Malttia tosin ei niinkään! Kohta pitäisi jo olla käsittelemässä talon hirsipintaa…

Ja sitten miehinen näkökanta. Niko on tunnetusti meistä se pohdiskelija ja ehkä se rauhaisammin puntaroiva tyyppi eli siis se, kenen mielipiteen mukaan kannattaa tehdä päätöksiä.

Niko ajatukset: On aika siistiä, kun rautavihtrillikäsittelyn lopputulosta ei voi vielä ennustaa. Tämän hetken vihertävä sävy on myös ihan ok ja ennen kaikkea luonnollinen. Se korostaa hienosti puun syitä ja oksia. Mustien ikkunan vuorilautojen ja räystäslautojen kanssa kokonaisuudesta tulee varmaan aika kiva. Ja jos vuoden päästä väri ei miellytäkään, niin voidaan vetästä joku toinen väri siihen päälle. Rautavihtrilli antaa kuitenkin puulle hyvän suojan hometta vastaan. Ei se talon väri ole kuulemma niin justiinsa.

Alla olevissa kuvissa on neljällä eri vahvuisella seoksella käsitellyt hirret. Toinen vasemmalla olevassa kuvassa on miedoimmalla seoksella ja toinen oikean puoleisessa kuvassa on vahvimmalla seoksella käsitelty.


Haha. En taida kestää tätä! Kävin tähän mennessä kirjoittaneeni sepostuksen jälkeen ottamassa kuvat hirsistä. NEHÄN NÄYTTÄÄ JUMALAUTA HIENOILTA! Onkohan allekirjoittanut sekoamassa totaalisesti hirsipintojen käsittelystä vai valehteleeko kamera vai oma silmä..? Voisiko joku vähemmän järkensä menettänyt kommentoida asiaa J? Tää ei vaan käy järkeen, kun esimerkiksi joskus yrittää ottaa itsestään kuvaa, niin ei ikinä näytä siltä, miltä kuvittelee. Ja sitten kun päätät ottaa kuvan rumiksi värjätyistä hirsistä niin silloin ne näyttääkin yhtäkkiä erittäin hyviltä!


Tässä vielä GoProlla otettu kuva

7 kommenttia:

 1. Mikä teillä oli laimennussuhde?

  Kiitos blogista, voimia urakkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! Tehtiin tosiaan neljä eri seosta. Suositushan on, että 10 litraan vettä sekoittaisi 2 kiloa rautasulfaattia. Tehtiin litran koevedoksia, joihin laitettiin 0,05 kg, 0,1 kg, 0,15kg ja 0,2 kg rautasulfaattia. Eli tuo suositus oli vahvin seos, mikä tehtiin. Alettiin tässä miettiä, että jos ei noudata ohjetta, niin varmaankaan suoja hometta ja itiöitä vastaa ei ole yhtä hyvä... Olenkin kolunnut kaikki erinomaiset tekstit Passiivipuutalon blogista :)

   Poista
 2. http://www.passiivipuutalo.com/2012/11/rautavihtrillin-varjopuolista.html

  VastaaPoista
 3. Tein itse vastaavan kokeilun tuoreelle hirsipinnalle pari kuukautta sitten;
  http://saunologia.fi/blogi/hirsien-suojelu-ennen-rakentamista-sinistajasieni-ja-rautavihtrilli/
  pinta säilyi pitkään painekyllästetyn oloisena. Nyt viherrys on jo vähentynyt.
  kävi kuitenkin niin, että koepalan seuranta-aikana varsinainen rakennus on ehtinyt kuivaa niin paljon, että sen viivästynyt käsittely tuottaa aivan erilaista jälkeä kuin tuore hirsi!

  VastaaPoista
 4. Mielenkiitoinen blogi sulla! Joo vihertävä oli tuo meidänkin koevedos alkuun. Mutta sellainen aine tuo tuntuu olevan, että tulee mitä on tullakseen :) Vähän tuurilla tuntuu tuo väri lopulta tulevan. Mutta niinkuin olet myös todennut niin se ei kuitenkaan estä jatkokäsittelyä jos tuleekin katuman päälle. Luulen, että vuosien kuluessa väristä tulee kyllä erinomainen :)

  VastaaPoista
 5. Kamera osaa välillä huijata. Alemmassa kuvassa värit näyttävät luonnollisemmilta ja hirren sävy oikein kauniilta. Tulee varmasti nätti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta :D Myös isolla pinnalla (autotallissa, jonka käsittelimme) väri näyttää paljon paremmalta taas kuin noissa koevedoksissa. Mulla on kans vahva usko, että kyllä siitä kiva keloväritys vielä tulee, hehe!

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!