keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Vettä Räntsille osa 1!

Nyt on porakaivon porausosuus tehty! Kovinkaan helppoa se ei ollut, sillä jouduttiin poraamaan 120 metriä syvä kaivo, koska vettä ei pulpunnut kovin innokkaasti... Ilmeisesti säästyttiin kuitenkin superkalliilta paineavaukselta. Tämä selviää lopullisesti vasta, kun koepumppaus on tehty. Koepumppaus tulee tapahtumaan sitten, kun ollaan saatu sähköt vedettyä mäen päälle. Tällä hetkellä sähkökaappi on noin 200 metrin päässä rakennuspaikasta, joten 24 tunnin koepumppaus olisi aika hankala toteuttaa. Koepumppauksella määritellään kaivon vuorokausituotto.

Kuorma-auto on parkkeerattu talon paikalle. Poravaunu näkyy oikealla. Pölypivi tulee, kun porataan suojaputkea, jonka porauksessa ei käytetty vettä pölyn sidontaan. 

Saatiin sähköpostia asioista, joita tarvitaan porauspäivänä: vettä 500-1000 litraa poraamisessa
syntyvän pölyn sidontaan sekä valovirtaa. Kerroimme, ettei porauspaikan läheisyyteen tule vielä sähköjä, joten päätettiin ottaa generaattori sähkön lähteeksi. Veden hankinta ei sitten ollutkaan niin iisiä hommaa. Tontilla on kyllä vanha rengaskaivo, joten veden saanti ei sinänsä ollut ongelma! Mutta oltiin fiksuina ja laiskoina jätetty vesiletku viime syksynä valmiiksi menemään kaivolta saunalle, koska luultiin tarvitsevamme vettä vasta myöhemmin keväällä. Kaivo sijaitsee noin 250 metrin päässä rakennuspaikalta, mäen alla.  No, saatiin sitten aikammekuluksi hakata maahan jäätynyttä, lumen alle jäänyttä vesiletkua pari tuntia. Lämmitettiin ulkosaunaakin, jotta saatiin vesiletku sulamaan. Tästä opittiin, ettei pidä ikinä jättää enää vesiletkuja talvehtimaan ulos :D Ehkä vähiten nauratti kuitenkin se, että porakaivofirmalla olikin omat vedet mukana ja rehkittiin ihan turhaa veden takia... He kävivät tsekkaamassa kaivon paikan edellisenä iltana ja toivat veden mukanaan.

Itse kaivon porausoperaatio alkoi eilen seitsemän maissa aamulla. Poraaja viritteli ensin laitteitaan hetkisen aikaa ja ehdittiin siinä korjailla viallinen sähkökaapelikin odotellessa. Poraamisesta lähtee muuten ihan pirullisen kova ääni! Vaikkakin porattiin suoraan kallioon, jouduttiin laittamaan kaksi teräksistä suojaputkea (yhteensä kuusi metriä) kallion säröisyyden takia. Suojaputken tarkoitus on suojata reikää sortumiselta ja estää pintaveden sekoittuminen juomaveteen. Suojaputken poraaminen on noin puolet kalliimpaa kuin kovan kallion poraus. Eurot vaan vilisi silmissä ja ahdistus kasvoi tasaiseen tahtiin, kun vettä ei alkanut tulemaan. Poraaja kertoi, että voi olla, ettei vettä tule sen takia, kun porausreikään työnnetään kokoajan paineilmaa, mikä puolestaan työntää vettä pois. Kuulemma monesti vettä saattaa tulla vasta, kun poraaminen lopetetaan ellei sattumalta osuta johonkin isompaan vesisuoneen. Meidän tapauksessa veden tuloon vaikutti varmasti myös kaivon sijainti korkean mäen päällä. Kaivon tyhjentäminen pari kertaa porauksen jälkeen lisää myös veden tuottoa ja avaa hiussuonia.

Poraaja hommissa

Niko rupesi näppäränä ja innokkaana miehenä tietysti  mittailemaan kaivon vedentuottoa. Mittausvälineinä hänellä oli iso limupullo puolillaan vettä, narua ja sekuntikello. Laskelmien mukaan kaivo täyttyi 15 senttiä minuutissa. Ehkä me kuitenkin vielä odotellaan virallisia mittauksia ennenkuin hehkutetaan veden riittävyyttä :) Kun mittaukset, pumpun asennus ja veden tutkiminen on tehty, palaamme asiaan!

Porauskalusto ja ohjaimia

Siinä poranterä, jonka ympärillä näkyy maakenkä, jolla saadaan suojaputki porattua kallioon. Maakenkä jää kaivoon paikalleen

2 kommenttia:

 1. Hei,
  Sinulla on mielenkiintoinen blogi, ja itselläkin on haave hirsitalon rakentamisesta maaseudulle. Osaatko yhtään arvioida, paljonko porakaivollenne tuli hintaa?

  T.Riikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! Unelmathan on tehty toteutettaviksi, joten onnea suunnitteluun ja haaveiluun :D Kyllähän tuosta kaivosta aika iso lasku tulee sitten kokonaisuudessaan. Nyt ollaan maksettu vasta osa ja loppulasku tulee, kun vedet tuodaan sisälle. Yritin kaivella ekaa laskua, muttei löytynyt. Kilpailutettiin silloin paria porausfirmaa, eikä eroa juurikaan ollut. Veikkaan/muistelisin, että johonkin noin seitsemään tonniin varmaan menee loppusumma.

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!