keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

RAUTAVIHTRILLI - hirsipinnan hengittävä ulkokäsittely

Olemme pohtineet ja googlanneet itsemme, tai ainakin minä olen, uuvuksiin etsiessämme hirren ulkopinnan käsittelyyn soveltuvaa ainetta, mikä ei jättäisi hirren pintaan kalvoa. Ei edes sitä ohutta kalvoa, mitä joku maalitehdas kertoo tuoteselosteessaan :D. Hirsitalossa on erityisen tärkeää, että seinien käsittelyaineet ovat hengittäviä. Muutenhan koko hirsitalon hengittävyyden idea kärsii. Meille hirsitaloon päätyminen oli aika selkeä valinta ja päätimme noudattaa myös hengittävyyden vaalimista.

Tässä meidän tarvikkeet

Kerroinkin jo aiemmin ahdistuksestani hirren ulkopinnan käsittelyyn liittyen. Löysin kullanarvoisen blogin, jossa kerrottiin rautavihtrillikäsittelystä (rautasulfaatti). Innostuksemme aineen ominaisuuksista jatkui vielä ulkopinnan käsittely-paniikki postauksen jälkeenkin. Niinpä tartuimme tuumasta toimeen ja marssimme rautakauppaan ostamaan säkillisen rautasulfaattia! Rautasulfaatti ei ole ainakaan hinnalla pilattu, kun neljän kilon pussi maksaa noin 8 euroa. Olimme myös Peura Taloihin yhteydessä ulkopinnan käsittelyn tiimoilta ja he lähettivät meille kaksi testikappaletta samaa hirttä, mitä autotallimme seinät tulevat. Ihan huippua! On kiva, että pääsee testaamaan ainetta ennen kuin tarvitsee suihkutella sillä talon ja autotallin ulkopinnat. Varsinkin, kun rautavihtrillikäsittelyn lopullinen tulos näkyy vasta muutamien viikkojen tai jopa kuukausien kuluttua. Käsittely nopeuttaa hirren luonnollista harmaantumista ja lopputuloksen pitäisi muistuttaa kelon väriä. Rautasulfaattia lisätään esimerkiksi punamultamaaleihin homeen- ja lahonestoaineeksi.

Rautasulfaattipussin ohjeen mukaan sitä tulisi laittaa 2 kiloa 10 litraan vettä. Googlailun jälkeen kuitenkin on selvinnyt, että ihmiset ovat saaneet aika kivoja tuloksia myös laittamalla vain 0,5 kiloa 10 litraan vettä. Päätimme kokeilla neljää erilaista seossuhdetta. Teimme litran seoksia ja sekoittelimme siihen 0,05-0,2  kiloa rautasulfaattia. Oli kyllä jännää sekoitella rautavihtrilliseoksia :D Kaikesta sitä saakin revittyä iloa ja jännitystä. Jos sekoittelee rautasulfaattia nin kannattanee pitää suojahanskoja käsissä :) Niko suihkutteli seoksen ilman hanskoja ja nyt usean käsienpesun jälkeen kädet haisee vieläkin kuin olisi kannellut harjateräksiä ilman hanskoja.


Seokset valmiina!


Suihkuteltiin hirren pätkät kunnolla rautavihtrilliseoksilla ja sitten odoteltiin… 15 minuutin aikana ei ainakaan tapahtunut mitään huomattavaa muutosta, hehe! Eli odotellaan kärsivällisesti ja informoin tuloksista ja kokemuksista. Kiinnostaisi tietää vielä enemmän myös muiden kokemuksista rautavihtrillin käytöstä. Toivottavasti tämän teksti tavoittaa myös sellaiset, jotka etsivät hengittävää ja suojaavaa ainetta hirsipinnalle. Jos tämä nyt ottaa toimiakseen :D

Laimein liuos juuri suihkutettuNaulattiin hirrenpalat lautoihin ja jätettiin pihalle ottamaan väriä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!