sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Suunnittelutarveratkaisu, rakennuslupa, aloituskokous. Mitä vielä?

Rakennuspaikka sijaitsee haja-asutusalueella, jolloin rakentamista suunnittelessa tulee hakea suunnittelutarveratkaisua. Tonttia ostaessamme olimme onnekkaita, sillä tontille oli jo myönnetty suunnittelutarveratkaisu. Asia ei kuitenkaan ollut ihan niin yksinkertainen, sillä suunnittelutarveratkaisu oli menossa umpeen ja jos emme olisi ehtineet hakea rakennuslupaa ennen suunnittelutarveratkaisun umpeutumista, olisimme voineet jäädä ilman uutta suunnittelutarveratkaisua ja samalla ilman rakennusoikeutta! Tämän vuoksi jouduimme säätämään aika paljon, jotta saimme varmistuksen, että tontille saisi rakentaa. Jätimme lähes tyhjän rakennuslupahakemuksen kuntaan 2014 syksyllä ennen tonttikauppoja ja näin saimme lisä-aikaa täydentää varsinaista rakennuslupahakemusta. Teimme vielä tontin myyjien kanssa tonttikauppaan purkuehtosopimuksen, jolloin voisimme purkaa kaupan, mikäli rakennuslupaa ei jostain syystä irtoaisikaan. Toki harmittelimme jo etukäteen jos rakennuslupaa ei myönnettäisikään, niin menettäisimme hienon tontin. Toisaalta olimme hyvin tyytyväisiä, että tontin myyjät suostuivat moiseen systeemiin.


Tässä komeilee kaunis pihakoivuTalon "lopullinen" rakennuslupa haettiin ja myönnettiin jo keväällä 2015, mutta teimme siihen vielä pari julkisivumuutosta sekä teimme uuden jätevesisuunnitelman. Olemme tässä nyt reilun vuoden verran tehneet tontin raivaushommia ja talosuunnittelua kaikessa rauhassa.

Autotallin rakennusluvalle näytettiin myös vihreää valoa kunnassa. Autotallin lupa haettiin vasta alkuvuodesta. Jouduttiin käymään aikamoinen ruljanssi, kun piti ajella seitsemän eri naapurin luokse hakemaan suostumuksia naapurinkuulemislomakkeisiin. Talon lupaa varten naapurinkuulemisia ei tarvinnut hakea erikseen, sillä ne oli ikään kuin saatu jo etukäteen suunnittelutarveratkaisun mukana. Autotallista tosin ei ollut mainintaa suunnittelutarveratkaisussa, joten Niko joutui ajelemaan ympäri pitäjää hakemassa allekirjoituksia. On hieman erikoista, että esimerkiksi metsänomistajilta, jotka nyt sattuvat olemaan myös meidän rajanaapureita, piti saada suostumus, vaikka he asuvat itse kuitenkin kilometrien päässä meidän tontista. Hullun hommaa kyllä, mutta tulipahan tehtyä samalla tuttavuutta kyläläisten kanssa :) ja luojan kiitos kukaan ei vastustanut autotallin rakentamista...

Noniin, eli molemmille rakennuksille on saatu rakennusluvat. Tässä odotellaan kuumeisesti jos päästäisi pitämään aloituskokous jo ensi viikolla tai vähintäänkin pääsiäisen jälkeen. Sain vasta pari viikkoa sitten kuulla, ettei autotalli edes vaadi aloituskokousta, vaan siitä riittää pelkkä ilmoitus rakennustöiden aloittamisesta. Taloa varten tosin aloituskokous pitää järjestää. Tässä on nyt muutamat viikot ollut kauhea paniikki päällä, kun ollaan väsätty samaan aikaan useita eri suunnitelmia. Sähköposti meinaa tukkeutua oikein urakalla, kun tulee lvi-, sähkö-, rakenne-, ja perustuskuvia. Keittiön ja kodinhuoneen suunnittelukuvia unohtamatta! Voi olla, että skumppapullo aukeaa, kun ollaan selvitty aloituskokouksesta :)


Ei uskoisi, että kohta rakennuspaikan pitäisi olla tasainen :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!