lauantai 12. maaliskuuta 2016

Kurkistus talon ja autotallin hahmotelmakuviin

Tässä komeilee hahmotelmakuva tummansävyisestä talostamme (väriä ei olla tosin vielä ihan päätetty, eikä kuvan väri täysin vastaa visiotamme lisäksi kuvissa on demonstroitu auringonvalo). Noin 200 neliötä, 230 millimetristä lamellihirttä, ristinurkilla. Kattorakenne toteutetaan saksiristikoilla ja harjakorkeutta korkeimmasta kohtaa tulee noin kuusi metriä. Sisäkaton korkeus vaihtelee 2,8-5,5 metrin välillä. Talon suunnittelu oli meille yllättävän helppoa, sillä molempien mieleen oli jo iskostunut selvästi, mitä haluamme tulevalta kodiltamme. Hienoa oli toki vielä, että molemmilla oli samanlaiset visiot.


Tällainen näkymä on vastassa, kun ajaa pihatietä ylös mäen päälle

Talo pääsisäänkäynnin puolelta


Halusimme isohkon talon yhteen kerrokseen, sillä lääniähän tontilta löytyy, eikä tarvitse noudattaa
mitään asemakaavaa. Silloin on usein fiksumpaa rakentaa ennemmin leveyttä kuin korkeutta! Ajattelemme kaksikerroksisen talon olevan jollain tapaa tilansäästöratkaisu pienemmälle tontille. Kaksikerroksisuuden miinuspuolia ovat myös portaiden vaatima tila ja se, että laadukkaat portaat myös kustantavat tuhansia. Lisäksi tulisijaa lämmitettäessä lämpö jakautuu epätasaisesti. Lämpimän ilman noustessa ylöspäin, alakerran ollessa miellyttävän lämmin, vallitsee yläkerrassa trooppiset olosuhteet. Yksikerroksisessa talossa lämpö leviää tasaisemmin.

Talossa huomio kiinnittynee ensimmäisenä olohuoneen isoihin ikkunoihin, joista piisaa kivasti luonnonvaloa, eikä meillä ole onneksi naapureita läheisyydessä, vaan näkymä avautuu mäen päältä pellolle :) Olohuoneen erkkeri tulee kokonaisuudessaan kaksi metriä ulospäin muusta talosta ja kokoa olohuoneella on reippaat 46 neliötä. Pidämme yhteistä, isoa oleskelutilaa yhtenä toimivan kodin kriteerinä ja siihen halusimme panostaa. Sisustuksessa toki saattaa olla omat haasteensa, mutta niitä mietitään sitten syksymmällä tarkemmin! Tulisijan sijoitamme keskeiselle paikalle, olohuoneen ja keittiön välimaastoon. Valitsimme perinteisen tiilisen leivinuunin, jolla saadaan paistettua mehevät ruisleivät sekä lämmitettyä taloa. Näin säästämme lämmityskustannuksissa, koska polttopuut tulevat omasta metsästä.

Keittiön ja kodinhoitohuoneen suunnitelmat alkavat olla aika pitkällä, joten niistä varmasti vielä lisää jossain vaiheessa! Suihku- ja saunaosasto löytyy sekä kaksi vessaa eri puolilta taloa. Isoin luksus mielestäni on se, että meidän makuuhuoneesta pääsee suoraan vessaan ja suihkuosastolle! Lisäksi taloon tulee kaksi (piti tulla kolme) vaatehuonetta :D Yksi on eteisen ja toinen meidän makuuhuoneen yhteydessä. Kolmannen piti tulla multimediahuoneen yhteyteen, mutta nykyisten suunnitelmien mukaan siihen tuleekin tietokonenurkkaus. Aika näyttää, mikä on lopullinen ratkaisu! Toisaalta ehkä selviäisimme myös kahdella vaatehuoneella. Meille tulee kuitenkin vaatekaapit makuuhuoneisiin ja kodinhoitohuoneeseen.

Makuuhuoneita tulee neljä. Isoin makuuhuone, noin 20 neliötä, pyhitetään multimedihuoneeksi. Meidän makuuhuone on toiseksi isoin ja sijaitsee erillään muista makuuhuoneista. Kaksi pienempää makuuhuonetta ovat sitten ainakin alkuun vierashuoneita.


Autotalli, viiden metrin nosto-ovi  ja autokatos


Autotalli tulee samaan pihapiiriin talon kanssa. Meinattiin alunperin, että tehtäisi autotalli vasta myöhemmin, jotta pystyisimme keskittymään täysillä talon rakentamiseen. Tiesimme kuitenkin, että aiomme ottaa autotallin myös Peura Taloilta, jotta rakennukset sopivat hyvin yhteen, niin rakennetaankin molemmat samanaikaisesti. Autotalli on piirun verran alle 100 neliötä ja autokatos puolestaan 56 neliötä. Autotallin hirren paksuudessa pihisteltiin ja se tulee 88 millisestä hirrestä. Tarkoitus on rakentaa autotalliin vielä sisäseinät ja -katto kipsilevystä paloturvallisuuden takia, koska tehdään lisäeristys kipsilevyn ja hirsiseinän väliin. Tämän tehdään tosin vasta, kun ollaan saatu muut raksahommat valmiiksi.

Autotallin suunnitteluprosessi ei puolestaan sujunut ihan yhtä sulavasti kuin talon suunnittelu. Meillä oli jonkin verran vääntöä autotallin neliömäärästä. Ei olla varmaan ainoa pariskunta, jotka ovat vääntäneet samasta asiasta... Eihän?

Nikolla oli alusta asti selvät sävelet, että autotallin (lue mancave) pitää olla mahdollisimman tilava, jotta hänellä on tilaa puuhastella ja korjailla kokoajan rikkoontuvia autojamme. Minulle puolestaan olisi hyvin riittänyt kompakti, puolet pienempi autotalli. Olen kuitenkin muuttanut mieleni ja uskallan myöntää sen julkisesti! Ei voi kuin todeta, että onneksi mies ei ole tossun alla ja valittiin kuitenkin iso autotalli. Nikon mielestä se ei kyllä taida olla vieläkään riittävän suuri ja hän odotteleekin lottovoittoa, jotta pääsee louhimaan kallion sisään RIITTÄVÄN ison hallin :D.

Tällä hetkellä meidän autot on vähän vanhempaa vuosimallia. Tuntuu, että niissä on kokoajan jotain laitettavaa ja on se vaan hiton hankalaa korjailla autoja pienissä tiloissa. Eli jos tätä postausta sattuu lukemaan joku raksaneiti, joka vänkää miehensä kanssa autotallin neliöistä, niin suosittelen antamaan periksi ja suostumaan isompaan autotalliin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!