sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

6 syytä, miksi nuoripari päätyi hirteen

Hirsitalon valitseminen tulevaksi kodiksemme taisi loppujen lopuksi olla aika selkeä ja varma valinta. Alkuun kylläkin tilasimme varmaan kymmeneltä talotoimittajalta esitteitä, joita sitten selailtiin iltaisin useamman viikon ajan. Hyvin nopeasti meille jäi enää kaksi varteenotettavaa vaihtoehtoa: hirsi- tai kivitalo. Ollaan tehty listaa asioista, jotka saivat meidän kääntymään hirsitalon suuntaan.

1. Hirsitalossa on terveellistä asua ja hengittää. THL:n mukaan tulemme olemaan KUUSI kertaa tyytyväisempiä kotimme sisäilmaan, kun valitsimme hirsitalon kivitalon sijaan :D Vau! Oletteko muuten tutustuneet kyseiseen selvitykseen? Itse löysin kyseisen selvityksen vasta hiljattain, vaikka onhan tuo tehty jo vuonna 2012 :)

2. Ulkonäkö. Hirsitalon massiivisuus ja hirren muoto miellyttää meitä. Peura Talojen hirren profiili poikkeaa useista valmistajista. Hirressä ei ole kantikasta muotoa, vaan se on pyöreämpi, pehmeämmän näköinen. Täältä näkee hirren profiilin ja lisää Peuran hirsi-innovaatiosta. Pyrimme vielä lisäämään massivisuuden vaikutelmaa rakentamalla talon 230 mm paksusta hirrestä, perinteisillä ristinurkilla. 


3. Ekologisuus. Puu on uusiutuva luonnonvara ja jättää siten vain pienen hiilijalanjäljen. Löysin netin syövereistä myös talon materiaalivalintoihin pohjautuvan ekomittarin. Siinä mitataan, miten erilaiset materiaalivalinnat vaikuttavat talon ekologisuuteen. Saatiin aika hyvä tulos! Ekologisuus tulee esiin myös puun työstövaiheessa, kun siinä syntyvästä purusta tehdään muun muassa lämmityksessä käytettävää pellettiä. Valmiit hirsipaketit pakataan myös ympäristöystävälliseen muoviin. 

4. Akustiikka. Hirren muoto on epätasainen ja se ikään kuin imee ääntä. Meille on tulossa multimediahuone (josta myöhemmin lisää), johon tulee kaksi hirsiseinää vähentämään kaikumista. Akustiikkaa parannellaan varmasti vielä akustiikkalevyillä ja muulla hilppeellä.

5. Suomalaisten perinteiden kunnioitus. Hirsirakentamista on ollut Suomessa satoja vuosia. On hienoa saada oman kodin rakennusmateriaali suomalaisesta metsästä ja tukea samalla kotimaista hirsiteollisuutta. 


Tällainen hirsimökki löytyy meidän metsästä
6. Rakentamisen nopeus. Hirsirungon asennus käy kokeneelta asennusporukalta muutamassa päivässä ja vesikatto saadaan suojaksi hyvinkin nopeasti. Asennuksen jälkeen talon ulkoseinät ovatkin sitten maalia vaille valmiit!Talotoimittajan valintaa on pakko päästä puimaan täälläkin. Meille ei ollut lainkaan selvää, minkä valmistajan hirsitalon valitsisimme. Olimme päättäneet odottaa 2014 syksyn rakennusmessuja, jossa pääsimme juttelemaan hyvin eri talotehtaiden edustajien kanssa. No, messujen jälkeen saimme karsittua pari talotoimittajaa pois pelistä. Taisimme kiertää lähes kaikkien hirsitoimittajien pisteet läpi. Peura Talojen piste oli varmaan ensimmäinen, johon menimme juttelemaan. Emme olleet ahkeran hirsitalotoimittaja-googlailun jälkeen vielä löytäneet heitä! Vaikka kokemusta hirsirakentamisesta heillä on jo yli 40 vuoden ajalta. He olivat nimittäin vasta vähitellen laajentamassa toimintaansa Etelä-Suomeen. Juttelimme Peuran edustajan kanssa pitkän tovin rakennusprojektistamme ja toiveistamme taloon liittyen. Messujen jälkeen meillä oli kuitenkin vielä kaksi talotoimittajavaihtoehtoa. Käytiin juttelemassa myös erään isomman hirsitalovalmistajan edustajan kanssa heidän toimistollaan. Palvelu oli erinomaista, mutta hinta oli mielestämme tähtitieteellinen. Pidimme suunnittelupalaverin myös Peuran edustajan kanssa meillä kotona, tutussa ja turvallisessa ympäristössä, kahvikupin ääressä. Saatiin muokkailtua eräästä valmiista pohjakuvasta vähän modailemalla tarpeitamme vastaava talo. Parasta kaikessa tuossa suunnitteluvaiheessa oli hyvä yhteistyö. Olemme saaneet heihin yhteyden, kun on tullut mieleen uusia kysymyksiä ja ajatuksia taloon liittyen. 


Talotoimittajaa valitessa yksi tärkeimmistä kriteereistä on palvelu ja materiaalien laatu. Kävimme pariin otteeseen katselemassa yhtä rakenteilla olevaa omakotitaloa. Ensimmäisellä kerralla runko oli naputeltu kasaan ja toisella kerralla talo oli jo lähes muuttovalmis. Talo oli yksikerroksinen, hieman pienempi kuin meidän talo. Näin pääsimme näkemään todellisuudessa, minkälaista jälkeä tehtaalta tulee. Ja tottahan toki vakuutuimme näkemästämme. 

Laatu pitää siis olla ykkösluokkaa, mutta pitääkö hinnan silti kivuta taivaisiin..? Saimme mielestämme järkevän kokonaishinnan ja pystyimme sopimaan toimitussisällöstä joustavasti. Tähän mennessä olemme siis hyvinkin tyytyväisiä valintaamme.4 kommenttia:

 1. Eksyin lukemaan tätä blogia vahingossa aamukahvin lomassa ja voi luoja miten isoon ja hienoon projektiin ootte ryhtyny! Hirsitalot ollu mullaki aina lähellä sydäntä, mutta viimeaikoina alkanu myös kaupunkiasumisen helppous houkuttaa. Veri vetää kuitenki maalle :D Onko odotettavissa havainnekuvaa tulevasta talosta vai pidättekö liikesalaisuutena?
  -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Pauliina :) Nythän kaupunkihirsitalot tuntuu olevan nosteessa eli eikun haaveilemaan ja suunnittelemaan vaan :D Tottahan tuo on, että kaupungissa saattaisi olla vähän helpompaa, ei tarvitsisi järjestellä kaikkea itse (jätevedet,juomavesi yms), mutta kyllä landella on sitä rauhaa, mitä me ainakin arvostetaan enemmän kuin helppoutta. Havainnekuvat on kovaa vauhtia tulossa, toivottavasti jo tällä viikolla!

   Poista
 2. Aika raflaava otsikko :D Nuoripari päätyi hirteen.. tulee mieleen joku fingerpori! Mielenkiintoinen juttu kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, tuohan on hulppea kohteliaisuus kun Fingerporiin verrataan :D Hengissä edelleen ollaan,vaikkakin hirteenpäätyneitä :) Melkein kaksi vuotta sitten tuli kirjoiteltua tuo juttu, mutta eipä se asia olla tässä mihinkään muuttunut.

   Poista

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!