sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Mikä ihmeen Räntsi?

Moikka. Kiva, että oot löytänyt meidän blogin! Räntsi - tarinaa nuorenparin hirsitaloprojektista tulee kertomaan ajatuksiamme ja fiiliksiämme rakennusprojektimme varrelta. Räntsi-nimi tulee tonttimme lempinimestä, mikä tuli keksittyä tuossa reilu vuosi sitten. Nimi saattaa myös viitata tontin suhteellisen suureen pinta-alaan, lähes 8 hehtaariin. Ei ranch, vaan tuttavallisesti Räntsi :) 

Raksakuulumisia tänne tulee kirjoittamaan 25-vuotiaat Sussu ja Niko. Rakennamme Peura Talojen yksikerroksisen, noin 200 neliöisen lamellihirsitalon sekä 100 neliöisen autotallin hirrestä. Tulemme raatamaan raksalla pitkälti itse ja pyrimme ikuistamaan projetiamme lukuisin kuvin ja toivottavasti myös videoiden kera. Toivomme, että blogi tarjoaisi vinkkejä ja kokemuksia uusille rakentajille (kuten itsekin olemme) sekä tietysti mukavaa ajanvietettä. Seuraavaksi johdattelen teidät mukaan projektiimme.


Lähdetään nyt ihan alusta liikkeelle. Haaveet talosta alkoivat loppukesästä 2014, kun olimme lopettelemassa opiskeluja tulevan syksyn aikana. Ensin kuvittelimme, että ostaisimme jonkun kivan remppakohteen, jossa voisi hyvin asustella useammankin vuoden. Muutaman asuntonäytön jälkeen mielemme kuitenkin muuttui. Lähes jokaisessa talossa oli mitä todennäköisemmin kosteusongelmia.


Pikkuhiljaa ajatukset alkoivat siirtyä uudisrakentamisen suuntaan. Se olisi paras tapa saada juuri sellainen talo kuin itse haluaa ja pääsisi osallistumaan rakentamiseen ja saisi varmuuden talon todellisesta kunnosta. Syksyn mittaan ajatukset oman tontin ostamisesta kävivät yhä useammin mielessä. Päätös tontin ostosta tuli hyvinkin spontaanisti, kun kävimme tontilla ensimmäistä kertaa. Se ratkaisu tuntui vaan niin oikealta! Lokakuussa 2014 meistä tuli tontin omistajia.


Talo tulee mäen päälle, tuohon pusikoiden taakse
Tontilla on jo muutamia piharakennuksia entuudestaan. Ja nykyään myös vanha savusauna ilman kattoa! Juhlistettiin tontin ostoa rauhaisasti, ja lämmitettiin ekaa kertaa tuota vanhaa saunaa. Eipä ehditty saada kolmen tunnin lämmittämisellä edes lämpömittaria värähtämään, kun saunan katto oli jo ilmiliekeissä. Ei siinä auttanut muu kuin kutsua palokunta paikalle ja jäädä yöksi autoon vahtimaan, ettei sauna vaan syty enää uudelleen.


Sauna tulessa

Sauna palon jälkeen 

Kesän 2015  aikana saatiin aikaan muutakin kuin palaneita rakennuksia. Tontilla tehtiin urakalla metsänraivaushommia niin käsin kuin metsäkoneenkin voimin. Metsätyökone hommissa
Maisema muuttui kertaheitolla. Suuri kiitos vielä mahtaville ystäville, jotka pääsivät paikalle useampaankin otteeseen risusavottaan. Syksyllä 2015 Niko opetteli myös kaivinkoneen käyttöä ja teki itse tien jyrkän mäen päälle, minne talokin tulee. Lisäksi talon ja autotallin rakennuspaikat raivattiin sekä kaivettiin kallio esiin.


Talon paikka ennen ensimmäisiä räjäytyksiä
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!